Ventilatiesysteem Geinsche Hof niet op orde

Brandweerexpert Fred Vos zet vraagtekens bij de brandveiligheid naar aanleiding van de brand op het dak van Zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein. Vos denkt dat de
 ventilatiesystemen niet op orde waren van De Geinsche Hof. Dit vertelde hij vandaag op Radio 1. Vos verwijt slecht doordachte brandprefentie waardoor de rook ongekuist naar binnen kon. Het missen van brandmelders in het ventilatiesysteem zou de oorzaak zijn dat de rook naar binnen in is geslagen waardoor er relatief veel gewonden zijn gevallen.

Hete rooklucht van brand bereikt volgens Fred Vos 900 graden celcius en vindt er snel een giftigheidsverhoging plaats, vooral door de aanwezigheid van relatief kleine kamers zoals in De Geinsche Hof en ook als de ventilatiesystemen maar door blijven draaien in plaats van automatisch uit te schakelen. Ook juist bij warm weer zouden werkzaamheden op een dak extra veiligheidsmaatregelen moeten krijgen. Vos stelt dat op papier alles goed is geregeld maar de praktijk laat het tegenover gestelde zien. Momenteel zijn er dakwerkzaamheden boven op de flat aan het Thorbeckepark. Buiten is het 31 graden.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein kondigde dinsdagmiddag een onderzoek aan naar de training voor de bedrijfshulpverlening van zorgcentrum De Geinsche Hof en naar de verstrekte vergunningen voor de brandveiligheid van de instelling. De Geinsche Hof blijft nog zeker twee maanden dicht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk