Valentijnsharten van bladerdeeg

Speciaal voor Valentijnsdag een heel eenvoudig te maken hapje voor bij de thee of koffie. Doet het als feestelijk toetje niet slecht en is, met een beetje hulp, ook door de kinderen te maken.

Nodig voor 4 personen:
4 plakjes diepvries bladerdeeg1 grote friszure appel4 gedroogde abrikozenkaneelpoederhoning of kristalsuikereen beetje melk een beetje bloem  
Extra: een deegroller, een Hart uitsteekvorm van ca. 12 cm , een klein Hart uitsteekvormpje  
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.Verwarm de oven voor op 180 ° C.Bekleed een bakplaat met bakpapier.Schil en rasp de appel.Snij de abrikozen in dunne reepjes.Verwijder de beschermplasticjes en leg de plakjes bladerdeeg op elkaar.Strooi wat bloem op het aanrecht en de deegroller en rol het bladerdeeg uit tot één grote lap van ca. 30 bij 30 cm.Steek er acht grote harten uit.Maak van de rest van het bladerdeeg een bal en rol het opnieuw uit.Steek er zoveel kleine hartjes uit als je wilt.Leg vier grote harten op de bakplaat en bestrijk de randjes met wat melk.Verdeel de geraspte appel over de harten en leg er de reepjes abrikozen op, maar laat de randjes van het deeg vrij.Strooi wat kaneelpoeder en suiker over de geraspte appel of druppel er in plaats van de suiker wat honing op.Dek de harten op de bakplaat af met de overgebleven grote harten en druk de randen goed aan met een vork.Bestrijk het bladerdeeg met melk en strooi er een beetje suiker over.Druk de kleine hartjes voorzichtig op de grote harten en schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.Bak de Valentijnsharten in ca. 20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. 
Gebak of toetje, 4 personen
Voorbereiden: ca. 15 minuten
Bereidingstijd: ca. 20 minuten 
TipJe kunt de vulling naar je eigen smaak aanpassen. Denk dan ook eens aan krenten, gehakte noten of kleine stukjes ananas om toe te voegen aan de appel. Je kunt ook wat vanillesuiker of een vleugje koekkruiden over de appel strooien. De bovenkant van de harten kun je ook met wat sesamzaad bestrooien.
Als uitsteekvorm kun je een borstplaatvorm nemen of zelf een mal van dun karton knippen en daaromheen het deeg uitsnijden. 
Weetje
Oorspronkelijk was Valentijnsdag, genoemd naar de Heilige Valentijn die in de 3e eeuw leefde en op 14 februari door de Romeinen ter dood werd gebracht, bedoeld voor mensen die anoniem de liefde wilden verklaren aan iemand. Door middel van een, oorspronkelijk anonieme, valentijnskaart werd deze heimelijke liefde dan “bekend” gemaakt. Valentijnsdag komt uit Amerika, maar is sinds het midden van de jaren ’90 ook een commercieel succes geworden in Nederland en Vlaanderen.NB
De recepten uit deze rubriek kunnen vanuit het archief worden gekopieerd naar een word-document, waarna ze kunnen worden uitgeprint.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk