UniQ eerste winnaar van Kwispel

Kwispel, de innovatieprijs van Stichting Robijn, werd donderdag 21 juni voor het eerst uitgereikt. Daltonschool UniQ uit Nieuwegein mocht de prijs, een beeld van kleurrijk hondje en een geldbedrag van € 2.500 euro, in ontvangst nemen voor haar project ‘Duurzaam UniQ.’ De school kreeg de prijs omdat zij besloot in alle opzichten een duurzame school te worden. Volgens directeur Bé Scholtmeijer is een school een uitgelezen plaats om de toekomstige generatie het belang van duurzaamheid bij te brengen. Dat gaat de school op allerlei vlakken doen.

In het gebouw worden zoveel mogelijk duurzame aanpassingen gedaan, zoals de aanschaf van waterbesparende kranen en lichtschakelaars met bewegingssensor. Verder worden er duurzame gewoontes aangeleerd, zoals het scheiden van afval, zo weinig mogelijk printen en warme kleren aantrekken in plaats van de verwarming hoger zetten. Om het contact met de natuur te versterken heeft de school sinds kort schooltuintjes aangelegd op de binnenplaats. Hier kunnen de kinderen zelf bewust ervaren hoe alles groeit en bloeit.

Daarnaast wordt in de lessen steeds vaker aandacht besteed aan de natuur en het behoud daarvan. Om ervoor te zorgen dat het thema ook bij de kinderen blijft leven, doet de school een paar keer per jaar mee aan landelijke initiatieven, zoals de Warme Truiendag. Kwispel is een wisseltrofee. Hij blijft één jaar op daltonschool UniQ. De prijs is ingesteld bij het vertrek bij Stichting Robijn van clusterdirecteur Betty de Swart.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk