Uit de raad nr 5 Over berusting

Zo’n kleine drie weken na de laatste raadsvergadering is de papierberg op en op mijn bureau aanmerkelijk geslonken. Waar het reces al niet goed voor is. Er liggen nog vier klusjes en dan wordt het echt vakantie. Ondertussen is het werken onder minder druk toch al een positieve bijdrage aan het leven en thuis is het gezelliger nu de studerende dochters hun neuzen wat vaker laten zien.

Ook is er meer tijd voor omkijken. De drukte van de verkiezingen en de vorming van een nieuwe coalitie plus de zware dossiers die meteen daarna behandeld moesten worden, maakte dat niet zo gemakkelijk. Bovendien hebben we nu de eerste kennismakingen met al die nieuwe mensen in de raad achter de rug en de wethouders kruipen ook uit hun ei.

De nieuwe dynamiek die het college aankondigde is overigens nog niet uit de verf gekomen. Ja, misschien is het wat vroeg om dat qua aanpak nu al te verwachten. Anderzijds de eerdere aankondigingen over die dynamiek klonken wel overtuigd. Ze hebben immers meerdere weken over dat plan kunnen praten. Gebrek aan praktische ervaringen en onbekendheid met de operationele kant van het gemeentelijk bedrijf, spelen hierbij ongetwijfeld ook een rol.

Aan de andere kant raast de organisatie wel door. Zo zijn er weer gespreksgroepen over ons park dat meer op het Vondelpark moet gaan lijken, maar dan wel met pannekoekenhuis en parkeerterreinen en waarom niet een plasvijver? Ja, vult u maar in! En dat alles om meer leven in de brouwerij te krijgen. Nog wat meer uitlaatgassen, wat meer drukte, wat meer mogelijkheden. enz. Ondertussen hebben de Nieuwgeiners al meerder keren gezegd: “Blijf van dat park af. Het is prima zoals het is”.

Maar een meerderheid van de raad is zo dom geweest om goed te keuren dat er nog eens gekeken wordt wat voor soort uitwerking er dan mogelijk is; een totale geldverspilling in deze tijden waar de sport moet bezuinigen, de gemeente niet meer in staat schijnt om de plantenbakken bij te houden en er op van alles en nog wat bezuinigd moet worden. Daar tegenover staan enorme bedragen die gereserveerd zijn voor nieuw beleid en worden we bedreigd met verhoging van de lokale belasting, zeg maar de OZB.

Tegenvoorstellen rondom de begroting die daar over gaat, werden weggewuifd. Een oud fenomeen in het Nieuwegeinse dat al vaker vertoond is. Terwijl nu juist een tegenbegroting een prachtig instrument is voor de politiek om serieus in debat te gaan. Dan kan de raad eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen. Dat wordt nu vanwege partijdiscipline en gebrek aan slagkracht niet gedaan. Zelfs een jaarrekening die volgens de geldige wetgeving niet door de beugel kan, wordt goedgekeurd. Het schijnt met de toezichthouder, te weten de provincie, al “geregeld” te zijn. Bewijzen daarvoor ontbreken. In het openbaar daarover praten gebeurt niet. Grappig, wanneer het niet zo kwalijk zou zijn. Immers, we leven nu niet met feiten maar met geklets in de wandelgangen.

Gaan we daar als VSP nu wakker van liggen? Nee, het is zomer, het is aardig weer en volgend jaar heeft het college geleerd en de oppositie zich nog beter voorbereid. Dan gaan we die slag nog een keer maken. Ondertussen bereiden we ons voor en berusten wij. Rome en Aken zijn ook niet in een dag gebouwd. Misschien was dat vergeten door het nieuwe college in wording. Maar zij leren ook. Tot in september!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk