Trekzak spelen, iedereen kan het!

Zelf trekzak leren spelen tegen een decor van historische binnenvaartschepen. Dit kan binnenkort weer op de trekzakacademie, op de museumwerf Vreeswijk. Wouter Kuyper (39) uit Nieuwegein leert belangstellenden daar in 13 lessen een aardig deuntje te spelen op het traditionele instrument.

In het westen van het land is het instrument vooral bekend van de scheepvaart en de havens, in het oosten en noorden is het een populair instrument in de volksmuziek, net als in bijvoorbeeld Ierland en Frankrijk.

“Iedereen kan trekzak leren spelen”, zegt hij: “Het is een heel makkelijk om mee te beginnen. Op een trekharmonica kan je na een les al een simpel deuntje spelen, terwijl je bij bijvoorbeeld viool een jaar bezig om iets aanhoorbaars te produceren.” In de lessen gebruikt hij een combinatie van voor- en naspelen, notenschrift en een cijfer/knopnotatie, dus je hoeft niet eens noten te kunnen lezen. Alle leeftijden zijn welkom; de jongste leerling in de elf jaar dat de trekzakacademie bestaat was 9 jaar oud, de oudste 84 toen ze begonnen met spelen. Er wordt les gegeven op alle niveaus, van absolute beginners tot gevorderden.

Docent Wouter Kuyper (foto boven) is inmiddels een bekende naam in de folk in Nederland, hij speelt verschillende instrumenten in verschillende bands; trekharmonica speelt hij al sinds zijn vijftiende.

Wie interesse heeft kan voor informatie contact opnemen met Wouter Kuyper (info@wouterkuyper.nl) of de website eens bekijken. De lessen zijn eens in de twee weken op donderdagen, en we beginnen weer 13 september, op de museumwerf, wierselaan 113 in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren