Toename van handel in wapens in Nieuwegein

De politie heeft in de eerste negen maanden van 2019 in Nieuwegein 1.252 veelvoorkomende misdrijven geteld. De verwachting is dat de criminaliteit over heel 2019 daalt ten opzichte van vorig jaar. Wel is er nu al een stijging te zien van wapenhandel in de stad. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws op basis van cijfers van de politie.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek daarvoor zestien veelvoorkomende delicten die in elke straat in Nederland kunnen gebeuren. ‘De meest recente gegevens zijn compleet tot en met september 2019, daarom is voor de rest van het jaar een prognose gemaakt’ aldus de onderzoeksredactie op haar website.

Opmars drugs en wapens
Waar de geregistreerde criminaliteit in Nederland al jaren daalt, lijken drugs- en wapenhandel bezig aan een opmars. ‘De verwachting is dat het aantal zaken voor deze delicten in 2019 landelijk stijgt ten opzichte van vorig jaar. Dat speelt ook in Nieuwegein’ zegt RTL Nieuws.

Tot en met september van dit jaar telde de politie namelijk al meer zaken van wapenhandel dan in heel vorig jaar. Bij drugshandel is dat nog niet het geval, maar wordt voor het hele jaar wel een stijging verwacht.

Meer inbraken dan gemiddeld
In Nieuwegein is in de afgelopen drie jaar 807 keer ingebroken in een woning. Dat zijn jaarlijks 79 inbraken per 10.000 woningen. Het inbraakrisico ligt daarmee hoger dan het landelijk gemiddelde.

Op de ranglijst van ruim 2.000 woonplaatsen met meer dan 100 woningen is Nieuwegein terug te vinden op plaats 231. Bovenaan de ranglijst staat Haarlemmerliede, waar het inbraakrisico ruim vijf keer hoger is dan gemiddeld. Ten opzichte van het gemiddelde inbraakrisico van de provincie Utrecht doet Nieuwegein het slechter.

Veel inbraken in Nederland blijven onopgelost, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van alle inbraken die in 2016, 2017 en 2018 hebben plaatsgevonden, was halverwege 2019 nog geen 1 op de 10 (8,5%) opgehelderd. In de gemeente Nieuwegein is dat 5,6 procent.

Moord en doodslag
Het aantal zaken van moord en doodslag in Nederland neemt al jaren af. Tot en met september zijn dit jaar 1948 zaken geregistreerd door de politie. 8 daarvan waren in Nieuwegein.

Veel diefstal uit motorvoertuigen
Over heel Nederland komt diefstal van fietsen of bromfietsen het meest voor. De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Nieuwegein is diefstal uit motorvoertuigen. Dit jaar waren er al 404 zaken.

Verder valt op dat in de stad in de eerste negen maanden van dit jaar al meer zaken van onder andere diefstal van motorvoertuigen zijn geteld dan in heel vorig jaar.

Bron: RTL Nieuws

One thought on “Toename van handel in wapens in Nieuwegein

  1. Robertjc

    Wij hebben allang verloren, dankzij een kliek wereldvreemde betweters en naïve beleidmakers. Ik verwacht elk moment dat we gesommeerd worden onze eigen voordeur open te zetten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren