De Doorslag in 1981. Foto van de Braamsluiper genomen vanaf de Randijk. Onze redactie kwam deze foto tegen op Facebook, hij is van Willem Stoker. Hoe zou het op dezelfde plek zijn als we Nu een foto maken? Tijd om onze fotograaf Jordi Jupijn op zijn fiets te sturen om een plaatje te schieten voor de rubriek ‘Toen & Nu.’
Woonwijken uit de jaren 1970 en 1980 zagen er heel anders uit dan woonwijken van voor en na die tijd. De woonwijk uit die periode is zeer specifiek tijdgebonden en wordt gekenmerkt door kleinschaligheid, herkenbaarheid en onregelmatigheid, of onoverzichtelijkheid. Ze worden omschreven als ‘bloemkoolwijk’, omdat de plattegrond soms trekken vertoont van een doorgesneden bloemkool, met een zich fijn vertakkend stelsel van doodlopende straten en woonerven. Ja, dat is typisch de wijk Doorslag. Er gingen zelfs geluiden rond dat de postbode verdwaalde in deze wijk! Onze fotograaf wist gelukkig de weg terug te vinden met de foto van Nu.
Hoogbouw komt er niet voor: de hoogste bebouwing, aan de noordrand van de wijk, telt slechts vijf bouwlagen. Hier grenst Doorslag aan het centrumgebied van Nieuwegein en werd ‘een wat stedelijker accent’ in de bebouwing wenselijk geacht. We vinden er ook de voor Nieuwegein en voor de periode kenmerkende loopbrug over de Zuidstedeweg die door het bouwblok snijdt. Hoogbouw kun je er Nu wel zien, want ziet u op de foto van Nu dat hoge gebouw? Goed, die staat niet in Doorslag maar in City.
Geschiedenis
De wijk is genoemd naar het in oorsprong middeleeuwse kanaal Doorslag, dat de oostelijke begrenzing van de wijk vormt. Dit kanaal maakte deel uit van de Vaartse Rijn, een in de twaalfde eeuw gegraven verbinding tussen de stad Utrecht en de Lek via de Hollandsche IJssel. Oorspronkelijk lag er een dam in het kanaal ter hoogte van de huidige Randijk. Omdat goederen hier overgeladen moesten worden ontstond een kleine nederzetting die genoemd werd naar de waterloop die oorspronkelijk langs de Randijk liep: Gein. Nadat de dam aan het einde van de dertiende eeuw werd doorgeslagen ging men het zuidelijke deel van het kanaal Doorslag noemen. Het plaatsje Gein verloor hierdoor zijn belangrijkste functie en verdween bijna geheel van de kaart. De boerderij op Geinoord 11, waar Museum Warsenhoeck gevestigd is, herinnert nog aan dit ‘Oude Gein’.
De wijk Doorslag omvat niet alleen de woonwijk Doorslag, maar ook het werkgelegenheids-gebied De Poort van Nieuwegein en het terrein van het Antonius Ziekenhuis. Doorslag is gebouwd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De woningbouw bestaat uit laagbouw en gestapelde bouw, grotendeels gebouwd volgens het woonerfconcept. De woonwijk kenmerkt zich door clusters met bebouwing die door de Buizerdlaan en de Roerdomplaan met elkaar verbonden zijn. Er zijn in de wijk veel sloten, vijvers en groenstroken.
De wijk wordt omgeven door de A2, de Wijkerslootweg, de Zuidstedeweg en de Doorslag. Dwars door de wijk loopt de trambaan. Er zijn twee haltes in de wijk: bij het Antonius ziekenhuis en bij winkelcentrum De Kauwenhof.
Op 30 augustus 1979 vormde Doorslag Midden-Oost het decor voor een wel heel bijzondere gebeurtenis. Ontworpen als beschut woonerf met o.a. 167 woningwetwoningen, werd in Doorslag de driemiljoenste woningwetwoning van na de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) in Nederland feestelijk overgedragen aan de eerste bewoners.
Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.