Katern

Tips en advies bij het invullen van de belastingaangifte in 2022

Het belastingseizoen loopt langzaam op zijn einde. Tot 1 mei is het voor Nederlanders nog mogelijk om hun belastingaangifte te doen. Je zal merken dat, als je de aangifte doet via de app of via Mijn Belastingdienst, er al veel vooraf is ingevuld. Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor de correctheid van de aangifte en dient het een en ander te controleren. Over sommige informatie beschikt de Belastingdienst niet. Dat dien je dan zelf in te vullen. Hieronder vind je enkele belangrijke aandachtspunten terug.

Aandacht schenken aan de WOZ-waarde en de hypotheek
Met een woning is het altijd opletten geblazen. Neem bijvoorbeeld de WOZ-waarde van de woning. Dit wordt in principe door de Belastingdienst ingevuld. Als je echter de WOZ-waarde hebt aangevochten, wat in een flinke besparing kan resulteren, wordt de WOZ-waarde soms foutief of zelfs helemaal niet ingevuld. Let ook goed op bij de hypotheek. De Belastingdienst weet nu eenmaal niet of de hypotheekrente al dan niet helemaal aftrekbaar is. Het kan ook dat je bij familie geld hebt geleend voor je huis. Vul de betaalde rente dan zelf in, zodat je gebruik kan maken van de renteaftrek.

Zelf het cryptovermogen aangeven
Veel Nederlanders hebben de afgelopen jaren belegd in cryptomunten als Bitcoin. Daarvoor kochten ze zelf cryptomunten via een exchange of maakten ze gebruik van afgeleide producten, bijvoorbeeld via het platform van bitcoin buyer. Het is belangrijk om het cryptovermogen ook kenbaar te maken bij de Belastingdienst. In de aangifte dien je te vermelden dat je cryptomunten bezit. Daarna geef je aan hoe groot het cryptovermogen was op 1 januari 2021. Daarbij dien je ook de koers van die dag te gebruiken. Het vermogen wordt aan het andere vermogen, bijvoorbeeld je woning of het geld op je bankrekening, toegevoegd en komt terecht in box 3.

Studieschuld bij DUO aangeven
Een van de jaarlijks terugkerende instinkers is de studieschuld bij DUO. Deze schulden zijn namelijk standaard niet ingevuld. Het is interessant om dat wel te doen, want daardoor daalt het vermogen en zo ook de belasting over het vermogen. Ook als je zelf niet veel bezittingen hebt, maar de partner wel, is het aangeven van de studieschuld belangrijk. Het overzicht van de studieschuld is online te raadplegen.

Samen met de partner de belastingaangifte invullen
Met fiscale partners zijn er best wel een aantal optimaliseermogelijkheden, maar het vergt vaak ook wat rekenwerk. Een aantal posten kunnen namelijk verdeeld worden tussen jou en je partner. Een deel breng je bij de ene partner onder en een ander deel bij de andere partner. Een fifty-fiftyverdeling is daarbij niet altijd de meest interessante optie. Door de belastingaangifte samen in te vullen en uit te proberen met welke verdeling je zo weinig mogelijk belastingen moet betalen, kan je soms veel besparen.

Was je slechts een deel van 2021 fiscale partners, bijvoorbeeld omdat jullie in dat jaar uit elkaar gingen of omdat je de partner in 2021 verloor? Dan is het extra complex. Je kan namelijk kiezen om een volledig jaar fiscale partners te zijn of slechts een deel van het jaar. Ook dat heeft soms grote gevolgen voor de te betalen belastingen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk