Terugtrekkende overheden!

Mijn complimenten aan Stan Bos van het AD. Hij schreef afgelopen maandag een voortreffelijk verhaal over de United Jeugd Cup die voor de vijfde keer plaats vond in Nieuwegein en wel op de velden van JSV, gedurende het afgelopen weekend. Het is een zogenaamd D-pupillen toernooi! Er zijn deelnemers uit allerlei landen. Duitsland, Engeland, Schotland, Rusland, Portugal, maar ook Ajax, Fc Groningen, Sparta Rotterdam en natuurlijk JSV zelf. Het regende complimenten door de deelnemers over de voortreffelijk organisatie en de vriendelijke en goede sfeer!

Wat opviel in die krant was een totale afwezigheid van politiek en gemeente. Kennelijk zijn dit soort successen van Nieuwegein door de gemeentelijke adviseurs niet te plaatsen als Nieuwegeinse geheimen. Wel begrijpelijk. Nieuwegein beweegt ook zonder gemeentelijk toezicht. En aangezien dat de toekomst wordt, gezien de bezuinigingen die er op ons afkomen, vond ik de verhalen over deze activiteiten buitengewoon bemoedigend.

Wij kunnen als inwoners van deze moderne stad veel meer dan men op het gemeentehuis denkt. Het vraagt slechts om aanmoediging en het juiste woord op de juiste plaats en af en toe misschien een beetje subsidie. Genoeg enthousiaste mensen die slechts een duwtje nodig hebben om aan de slag te gaan. Of dacht u dat onze inwoners niet weten hoe belangrijk sport, spel, muziek, toneel, enz., enz. is voor ons en de ontwikkeling van onze jeugd. We zijn er dan ook in grote aantallen mee bezig.

Voor overheden zal dat nog wennen worden. In plaats van de geldbuidel trekken en genadig glimlachend op de foto te staan, zullen onze bewindvoerders uit moeten vinden hoe ze de stad straks laten draaien met een veel kleiner pakket miljoenen. Voorwaar geen eenvoudige taak wanneer je dat niet gewend bent. Maar het kan niet anders. Bovendien kan er een voorbeeld genomen worden aan allerlei inwoners die hun baan of indexering verliezen of als gepensioneerden gewoon minder geld ter beschikking krijgen. Ondertussen lopen de lasten wel gewoon door en worden ook telkens weer wat hoger. Dus een kleinere auto, vakanties dichterbij en C&A in plaats van de Bijenkorf. Wat minder biefstuk en wat meer gebakken bloemkool! En fruit in het seizoen in plaats van hartje winter. Ja, er zit heel wat rek in de mogelijkheden van een belangrijk deel van de Nederlandse burgers.

Dat is natuurlijk ook zo bij de gemeente. Er zijn allerlei projecten en toestanden die best vertraagd kunnen worden of helemaal afgeschaft! Brede scholen, Nieuwegein beweegt, kunstwerken, Eddie mag best vertraagd worden, PR activiteiten rondom van alles en nog wat, dat in feite tot de gewone uitvoering van taken behoort. Geen Enecotour meer en zo is er nog wel meer. De onderwerpen zijn willekeurig en niet bedoeld om bepaalde politieke partijen in oproer te brengen. Maar het is wel de bedoeling dat die zich af gaan vragen hoe de verdeelsleutels tot stand gebracht moeten worden. Gaan we kijken naar maatschappelijk rendement. Gaan we kijken naar de mogelijkheden die de burgers zelf ter beschikking hebben en gaan we gebruik daarvan stimuleren?

Toen heel lang geleden in 1962 Mies Bouwman geschiedenis schreef met haar actie: “Open het dorp” een 24 uur non stop programma om een dorp te bouwen bij Arnhem voor lichamelijk gehandicapten, kwam Joop den Uyl en zijn kabinet ook langs. Daverend applaus. “Ja”, zei Joop tegen Mies, “eindelijk eens iets goeds wat zonder het kabinet tot stand komt”. Of iets dergelijks. Daverend applaus. Waarna hij verder ging: “Alle gekheid op een stokje”……… En dat had hij nou niet moeten zeggen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren