Katern

Succesvolle Hackademy: Security4Teens in Nieuwegein

De maand oktober staat niet alleen in het teken van Halloween maar ook van cybersecurity. In Nederland werken overheid, wetenschap en bedrijfsleven samen om consumenten en ondernemers bewuster te maken van digitale veiligheid onder het motto Alert Online (alertonline.nl).

Zaterdag 20 oktober jl. organiseerden twee bedrijven uit het Conclusion ecosysteem; First8 en Bright Alley een Security4Teens sessie. Ruim dertig enthousiaste tieners en hun ouders hadden de weg naar de Edisonbaan in Nieuwegein gevonden om deel te nemen aan The Hackademy.

Een van de initiatiefnemers, Linda Elbersen: “Informatiebeveliging en privacy spelen in de samenleving een steeds grotere rol. We laten de tieners met praktische oefeningen en puzzels zien hoe snel het fout kan gaan als beveiliging op internet niet goed is geregeld. Dat start met ‘lockpicking’,  een echt slot openpeuteren zonder sleutel. Dat gebeurt feitelijk ook bij veel websites die niet goed beveiligd zijn ook. Als het slot; de security, niet goed genoeg is dan is het vaak veel te gemakkelijk om bij informatie en gegevens te komen.”

“Jong geleerd is oud gedaan” bevestigt zegt Paul Oor; Security Officer bij Conclusion; “Als deze tieners zich eenmaal realiseren dat de kwaliteit van een slot bepaalt hoe makkelijk het open te krijgen is zijn ze klaar voor de digitale oefeningen. De collega’s van First8 en Bright Alley hebben een hele reeks leuke, uitdagende praktijk oefeningen gemaakt; wachtwoord hacken, social engineering SQL injection, phishing mails etc. Voor veel mensen misschien abracadabra maar ik ben echt onder de indruk hoe snel deze jongens en meiden dit oppakken; ik zie hier echt toekomstige klanten en collega’s.Je kunt die kennis, die in het algemeen eenvoudig te vinden is, natuurlijk ook misbruiken. Het gaat ons erom dat ze onder begeleiding de risico’s van slechte beveiliging zien en daardoor digitaal weerbaarder worden. Ze kunnen dan ook hun omgeving bewust maken van de mogelijkheden om informatiebeveiliging en privacy wel goed te regelen. “

Aan het enthousiasme lag het zeker niet; natuurlijk speelde een gezonde dosis competitie ook een rol maar je zag de ‘digitale weerbaarheid’ en de interesse bij de deelnemers groeien. The Hackademy werd samen met de ouders afgesloten met een interactieve en informatieve sessie door Sanne Maasakkers; Cyber Security Expert bij Fox IT.

Het internet zal voor deze deelnemers nooit meer hetzelfde zijn, volgend jaar weer Security4Teens?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren