Studenten UU in gesprek met zelfbeheerders in Nieuwegein

In samenwerking met de gemeente Nieuwegein gaan studenten van de masteropleiding Bestuur en Beleid van de Universiteit Utrecht in gesprek met zelfbeheerders in Nieuwegein. Dit doen zij in de week van 25 tot 29 maart.

Zelfbeheerders onderhouden een stukje groen of ruimen het zwerfafval op in de buurt. De studenten gaan onder meer op zoek naar de motivatie van inwoners van Nieuwegein om zelfbeheerder te worden. Ook onderzoeken de studenten hoe vaak de zelfbeheerders onderling contact zouden willen met elkaar, hoe de samenwerking met de gemeente verloopt en welke ondersteuning vanuit de gemeente is gewenst.

Aftrap
Wethouder van openbare ruimte Marieke Schouten deed vandaag de aftrap van het onderzoek bij de Universiteit Utrecht. ‘We zijn als gemeentebestuur blij met het aanbod van de universiteit en werken graag met de opleiding samen. Inwoners die het initiatief nemen om zelf groenstroken of plantenbakken te onderhouden, zijn erg belangrijk in de gemeente. Zij maken de wijken mooier. De  studenten werken aan een interessante onderzoeksvraag en wij krijgen zo een beeld van wat leeft bij onze ruim 750 zelfbeheerders. We hopen met de opgehaalde resultaten onze zelfbeheerders nog beter en gerichter te kunnen ondersteunen,’ aldus Marieke Schouten.

Betrokkenheid
Nieuwegein telt circa 750 zelfbeheerders. Sinds 1999 sluit de gemeente Nieuwegein overeenkomsten met haar inwoners voor zelfbeheer van openbaar groen. Zij hebben een bosplantsoen, groenvak, kruidentuin, boomgaard, grasstrook of bloembakken in beheer. Zelfbeheer vergroot de kwaliteit van de openbare ruimte en versterkt de betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving en buren. De zelfbeheerovereenkomst wordt afgesloten voor drie jaar. Er kan gekozen worden waaruit het zelfbeheer bestaat (zoals snoeien, zwerfvuil verwijderen, maaien). Jaarlijks organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de zelfbeheerders met het doel hen te bedanken voor hun inzet en om ervaringen uit te wisselen.

Presentatie
De studenten willen graag een zo goed en compleet mogelijk beeld krijgen van het zelfbeheer en daarom met de zelfbeheerders in gesprek. De studenten zullen hun bevindingen en aanbevelingen vrijdagmiddag 29 maart om 14.00 uur presenteren in de raadszaal van het Stadshuis van Nieuwegein. U bent als pers van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

One thought on “Studenten UU in gesprek met zelfbeheerders in Nieuwegein

  1. linda

    Het is heel simpel uit te leggen met een actueel voorbeeld bij mij in de buurt. De gemeente doet al een hele tijd (jaren) niets of weinig aan het onderhoud in de speeltuin. De gemeente wilde geen geld uitgeven aan nieuwe speeltoestellen en dreigde na de afschrijvingstermijn geen nieuwe toestellen te plaatsen, want er zou geen geld voor zijn. Dus werd er zelfbeheer geopperd door de gemeente en verwezen naar Jantje beton. Nu zelfbeheer als uitgangspositie is geworden wil de gemeente wel bijdragen in de kosten voor een nieuwe speeltuin. Een paar mensen uit de buurt die voor zelfbeheer zijn maken de keuzes. Er wordt geen bezwaarmogelijkheid geboden aan buurtbewoners die tegen zelfbeheer zijn, dus die kunnen er niets aan doen. Echter, zelfbeheer heeft consequenties waar niet iedereen op zit te wachten. Wie kan ik nu aanspreken op het onderhoud van de speeltuin? Helaas wordt er in mijn ogen met de voeten over de rechten van belanghebbende getreden. Dus, leuk als al de zelfbeheerders een positieve kijk op zelfbeheer hebben, maar jammer dat dit dus anderen de strot wordt ingeduwd. Ook is het uitgangspunt dat de gemeente geen geld zou hebben voor nieuwe speeltoestellen, was een bewuste onjuiste voorstelling van zaken vanuit de gemeente, er was immers juist extra geld voor begroot. Het onderzoek zal in mijn ogen geen juiste voorstelling van zaken gaan geven, het wordt een sigaar uit eigen doos. De uitgangswaarden van het onderzoek zijn namelijk niet neutraal. Uiteraard zullen de zelfbeheerders een overwegend positieve kijk hebben op de nieuwe situatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren