Stembureaus Nieuwegein getoetst door Ongehinderd, enkele voldeden niet

Over twee weken mogen we alweer naar de stembus! Dan mag Nederland kiezen voor een nieuwe Tweede Kamer. Hiervoor worden weer veel stembureaus opgetuigd. Ook in Nieuwegein.

De afgelopen maanden zijn ruim 700 stembureaus in Nederland getoetst door het bureau Ongehinderd. Bij de toetsing werd gekeken of de stembureaus voldoen binnen de Coronamaatregelen en of ze toegankelijk zijn voor mensen met een beperking (rolstoelgebruikers, mensen die slecht ter been zijn, mensen die blind of slechtziend zijn, mensen die doof of slechthorend, mensen die gebruik maken van een assistentiehond). Gemeenten zijn vanuit het VN-verdrag Handicap verantwoordelijk om de samenleving inclusief te maken voor iedereen, ongeacht iemands beperking of chronische ziekte. Hiervoor is het van belang dat gebouwen en de openbare ruimte toegankelijk zijn. Dus ook de stembureaus.

De keurmeesters van Ongehinderd hebben de afgelopen week in Nieuwegein 25 stembureaus getoetst op toegankelijkheid en de Coronamaatregelen. Aan de hand van deze toetsen heeft Nieuwegein per locatie een adviesrapport ontvangen met de (mogelijke) verbeterpunten. Tijdens controle bleek dat zes stembureaus (nog) niet aan de eisen met betrekking tot de Coronamaatregelen voldeden.

De verbeterpunten/adviezen die in Nieuwegein het meest uit de adviesrapportages naar boven komen zijn: het plaatsen van drempelhulpen, zorgen voor een vrije doorgangsbreedte, zorgen dat deuren open staan of zelfstandig geopend kunnen worden, en het verwijderen van obstakels in de looproute. ‘Deze verbeterpunten zijn dus eenvoudig te realiseren en de gemeente zal hier voor de verkiezingen mee aan de slag gaan, bijvoorbeeld door (tijdelijke) drempelhulpen te plaatsen, deuren open te zetten of obstakels in de doorgang te verwijderen’ aldus Lianne Nijmeijer, communicatiemanager van Ongehinderd.

Over Ongehinderd
Ongehinderd is een sociaal bedrijf dat zich inzet voor een toegankelijk Nederland. De keurmeesters van Ongehinderd toetsen gebouwen op toegankelijkheid en geven zowel gemeenten als bedrijven advies hoe ze locaties beter toegankelijk kunnen maken voor mensen met een beperking.

Breng alvast virtueel uw stem uit
U kunt alvast virtueel uw stem uitbrengen op onze poll aan de zijkant van onze website, zodat we een indruk krijgen hoe Nieuwegein kiest.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!