Statushouders en De Luifelstede

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft het CDA ingestemd met het collegevoorstel om verder te onderzoeken of tijdelijke opvang van maximaal 150 statushouders in een leeg kantoorpand aan de Luifelstede mogelijk is. Dat onderzoek moet duidelijk maken of deze locatie geschikt is om voor meerdere jaren (ongeveer 5 jaar) tijdelijke huisvesting te bieden aan statushouders. Vanuit landelijke afspraken (‘taakstelling’) moet Nieuwegein, net als alle gemeenten, jaarlijks een bepaald aantal statushouders huisvesten. Voor 2016 gaat het bijvoorbeeld om 155 statushouders die in Nieuwegein onderdak moeten krijgen.

In zijn bijdrage aan het debat stelde CDA-fractievoorzitter Roelof de Wild: “Wat we vooral nodig hebben, is de eensgezindheid en de moed om lokaal de problematiek zorgvuldig op te pakken, barmhartig te zijn waar nodig en daarbij óók de zorgen van onze inwoners onder ogen te zien. Zorgen waarover we in gesprek moeten blijven, ook na de recent gehouden inwonersbijeenkomst in het Stadshuis.”

Het CDA zal de uitkomst van het lopende onderzoek naar de Luifelstede op vier hoofdtaken van de gemeente beoordelen:

1. zorgen voor veiligheid van vluchtelingen en inwoners;
2. bieden van adequate en vriendelijke huisvesting, juist ook voor de aanwezige gezinnen met kinderen en jongeren. Het CDA doet daarbij het voorstel om als Raad zelf ook bij te dragen door de handen uit de mouwen te steken en te helpen bij de aanleg van een speelplek rond het gebouw.
3. de integratie in de samenleving ondersteunen;
4. én een evenwichtig perspectief in de doorstroming naar de woningmarkt vormgeven.

De Wild: “Wanneer daar een goede onderbouwing en passende uitwerking voor komt, kunnen wij het voorstel positief beantwoorden.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk