Start werkzaamheden Markt

Terwijl het oostelijk deel van de binnenstad de komende periode in het teken staat van feestelijke openingen, vinden rondom de Markt al voorbereidingen plaats voor de tweede bouwfase van het nieuwe centrum. De komende maanden maakt de gemeente de Markt en omgeving bouwrijp zodat Stadskwartier CV eind dit jaar kan starten met de bouw van de nieuwe winkels, woningen en parkeergarage. Maandag 3 oktober verricht binnenstadswethouder Bert Lubbinge de laatste handelingen op de Markt voordat deze de komende twee jaar wordt afgesloten. Wethouder Lubbinge graaft dan de oorkonde op, die in 1983 bij de start van de bouw van het centrum van Nieuwegein is begraven. Ook neemt Lubbinge deze middag samen met miniburgemeester Pit Lempens op passende wijze afscheid van het tijdelijk kunstwerk City Island.

De ministad City Island, een tijdelijk kunstwerk van Leonard van Munster, sierde de afgelopen twee jaar de Markt. De ministad was een opvallend kunstwerk dat de binnenstad tijdens de bouwactiviteiten moest opfleuren. Miniburgemeester Pit Lempens, die twee jaar geleden de ambtsketen van de ministad in ontvangst mocht nemen, verricht maandag samen met de aannemer de eerste ceremoniële sloophandeling. Hiermee sluit hij zijn taak als miniburgemeester van City Island af.

Op woensdag 22 juni 1983 gaf staatssecretaris voor Economische Zaken P.H. van Zeil het startsein voor de bouw van het Stadscentrum Nieuwegein. Hij deed dit door samen met burgemeester Flik en wethouder Ter Stege een metalen koker met een oorkonde in te graven op de plek waar het stadscentrum zou verrijzen; de huidige Markt. Wethouder Lubbinge graaft aanstaande maandag de oorkonde op en neemt deze in bewaring totdat de oorkonde opnieuw begraven kan worden in de nieuwe binnenstad.

Vanaf maandag 3 oktober werkt gemeente Nieuwegein aan het bouwrijp maken van de Markt en het gebied achter de C1000. Dit betekent dat het gebied geheel leeg wordt gehaald: bomen, straatmeubilair, bestrating en alle andere objecten worden verwijderd. Deze werkzaamheden duren tot medio december. Daarna draagt de gemeente de grond over aan binnenstadspartner Stadskwartier Nieuwegein CV. Stadskwartier is verantwoordelijk voor de bouw van de tweede fase van de nieuwe binnenstad: nieuwe winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage op, onder en rondom de Markt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk