Stadskraan maakt geslaagde reis van Vreeswijk naar Utrecht

Heel even werd het nog spannend. Maar na een reis van meer dan een dag staat de stadskraan (stadscraen) definitief op zijn plek bij de Monicabrug in Utrecht. De 30 ton wegende kraan is een replica van de stadskraan die vanaf de 15e eeuw bij de Ganzenmarkt stond. Met het gevaarte werden goederen die over het water werden vervoerd op de kant gehesen.

Vrijdagochtend vertrok de stadskraan op een ponton bij de Museumwerf in Nieuwegein. Daar was de afgelopen drie jaar onder leiding van stichting Stadskraan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het houten gevaarte gewerkt.

Zaterdagmiddag werd de kraan onder grote belangstelling op zijn nieuwe plek gezet. “De hele reis is gesmeerd gegaan dankzij Mammoet, Hebo, onze leerlingen en leermeester”, zegt projectleider Liesbeth Bouwhuis.

Heel even werd het nog spannend. “Bij de Gasthuismolenbrug raakte de ponton de bodem van het water en de kraan de bodem van de brug. Uiteindelijk is ‘ie met een halve centimeter speling alsnog onder de brug doorgekomen.”

Toen de stadskraan overeind werd getild door de hijskranen van Mammoet volgde er een groot applaus. Een mooie beloning voor de gedane arbeid, zegt Bouwhuis. “Er volgt nog een afbouwfase. Maar dit is wel even het sluitstuk van drie jaar werk.”

De eerste reacties zijn al binnen. “Veel mensen vragen zich af wat het is”, lacht Bouwhuis. “De mensen moeten er nog even aan wennen denk ik.” Maar die tijd gaan ze wat haar betreft ook krijgen. “Het is niet te missen. Het is een beeldbepalend project aan de Weerdsingel. Gekomen om te blijven, zeggen ze dan.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk