St. Antonius bespaart 400 kilo afval per week

Het meeste afval in een ziekenhuis komt misschien wel van de operatiekamers. Het verplaatsen en verwerken van afval kost energie en vervuilt het milieu. Daarom probeert het St. Antonius afval te verminderen. En met succes. Sinds dit jaar wordt het verpakkingsmateriaal van operatie-instrumenten niet meer als afval verbrand maar gerecycled. “Hierdoor hebben we 400 kilo minder afval per week” aldus het ziekenhuis met onder andere een vestiging in Nieuwegein.

Operatie-instrumenten, zoals mesjes en tangen, die bij een operatie worden gebruikt, zijn verpakt in ‘blue wrap’, een soort blauw plastic. Die verpakking zorgt ervoor dat de instrumenten steriel blijven tijdens het vervoer naar de operatiekamers.

Na het uitpakken van de instrumenten op de operatiekamer wordt de blue wrap weggegooid. Voorheen belandde dit bij het brandbare bedrijfsafval, gemiddeld zo’n 400 kilo per week. Sinds dit jaar gooien we de blue wrap niet weg, maar zamelen we het in voor hergebruik.

Meubels
“De blue wrap gaat in speciale afvalzakken”, legt Ron Smit, projectleider Faciliteiten & Vastgoed van het St. Antonius uit. “Deze zakken gaan naar GreenCycl in de Meern. Een bedrijf dat ziekenhuizen helpt om de zorg te verduurzamen. De zakken worden daar gesneden en gesmolten tot granulaat (korrels). Daar worden nieuwe producten van gemaakt, zoals drinkbekers en zelfs meubels. Op dit moment is het nog niet zo, maar het zou mooi zijn als de producten die van ons afval worden gemaakt straks terugkeren in het ziekenhuis. Dan is de cirkel helemaal rond.”

Duurzaamheid
Smit: “Als St. Antonius vinden we duurzaamheid erg belangrijk. Er zijn in ons ziekenhuis meerdere projecten en initiatieven die bijdragen aan het verminderen van afval en het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Voorbeelden hiervan zijn de inzet van schoonmaakrobot SAM – die gebruik maakt van UVC-straling in plaats van chloor –, het heruitgeven van medicijnen en het beperken van narcosegassen op de operatiekamer.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk