‘Spotter’ Ali M. opnieuw veroordeeld voor medeplichtigheid spyshopmoord

Ali M. is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden voor zijn aandeel in de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker. Bakker werd in 2015 bij zijn huis in Huizen doodgeschoten. Ali M. is volgens het gerechtshof in Leeuwarden medeplichtig.

De 59-jarige Ronald Bakker werkte in de Nieuwegeinse spyshop van zijn zwager. Een criminele groep die daar klant was vermoedde volgens het Openbaar Ministerie dat de zaak samenwerkte met de politie. De 33-jarige M. uit Tiel zou het slachtoffer in de zomer van 2015 hebben bespioneerd en inlichtingen hebben doorgegeven aan de man die Bakker uiteindelijk heeft vermoord. M. ontkent dat zelf nog altijd.

Voor zijn betrokkenheid bij de moordaanslag kreeg M. vorig jaar dertien jaar cel. Het OM eiste die straf ook in hoger beroep. Het vonnis van vandaag lijkt milder, maar levert effectief een even lange periode in de gevangenis op. Door nieuwe wetgeving rond voorwaardelijke invrijheidstelling komen daders van zware misdrijven niet meer na tweederde van hun straf vrij. In de rekensom is ook het voorarrest van M. meegenomen.

Ook Mourad B. werd als zogenoemde ‘spotter’ veroordeeld. Hij kreeg vijftien jaar cel. Hij tekende beroep aan, maar trok dat later weer in.

De moord op Bakker maakt deel uit van het Marengo-proces, dat al geruime tijd bij de rechtbank in Amsterdam loopt. Vermeend topcrimineel Ridouan T. zou volgens het OM opdracht tot de liquidatie hebben gegeven. Justitie vermoedt dat Gerel P. Bakker neerschoot. Hij is onlangs opgepakt in Brazilië. P. moet al twintig jaar cel uitzitten voor een mislukte dubbele moordpoging.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren