Verkeersbesluit Batauweg uitgesteld, meer duidelijkheid dit najaar

Op 20 september jl. heeft de Commissie Bezwaarschriften vier bezwaren tegen het voorgestelde verkeersbesluit behandeld voor een beweegbare afsluiting in de Batauweg. Momenteel is er echter nog geen advies gegeven door de Commissie, omdat twee bezwaarmakers tijdens de hoorzitting aanvullende documenten hebben ingediend. Daarom heeft de Commissie besloten het college een termijn van twee weken te geven om te reageren. Op deze reactie mogen de bezwaarmakers weer reageren.

Als de Commissie de reacties van het college en de bezwaarmakers heeft ontvangen, zal deze Commissie advies uitbrengen aan het college van burgemeester en wethouders. Het is aan het college om te beslissen of zij het advies al dan niet overneemt, of tot een alternatieve beslissing komt.

Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden zet de gemeente zich al jaren in om de verkeersituatie op de Batauweg te verbeteren. Hier rijdt veel autoverkeer. Dit is vorig jaar nog geconstateerd in de Mobiliteitsvisie Nieuwegein 2030 en het bijbehorende Mobiliteitsprogramma, die in 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld. De conclusie is dat de verkeersmaatregelen, die door de jaren heen getroffen zijn op en rond de Batauweg, niet het gewenste effect hebben gehad.

Voor het einde van het jaar zal duidelijkheid ontstaan over hoe het verder gaat met de geplande proefafsluiting. Als het college besluit om verder te gaan met de geplande proefafsluiting, dan kan de proef mogelijk in het eerste kwartaal van 2024 van start gaan.

Verzinkbare paal
De afsluiting zal gebeuren door middel van een verzinkbare paal. De verzinkbare paal correspondeert via korte afstand radio (KAR) met hulpdiensten en openbaar vervoer en verzinkt in het wegdek op het moment dat zij willen passeren. Op andere momenten staat de paal omhoog. Voetgangers, fietsers en brommers kunnen er gewoon langs.

Het is niet noodzakelijk dat de paal 24 uur per dag 7 dagen in de week omhoog blijft staan. Dat is alleen nodig wanneer het meeste effect van de afsluiting kan worden bereikt. De verzinkbare paal staat op maandag t/m vrijdag (werkdagen) omhoog van 6 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds (06.00-23.00 uur). In het weekend is er vrije doorgang. De inrichting zou er dan als op onderstaande foto uit kunnen komen te zien.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk