Spinazie-kaastaart

Lekkere zomerse hartige taart, door de verse spinazie en de Cottagecheese. Warm en koud te eten. Als hoofdmaaltijd voor vier personen, als bijgerecht voor zes of zelfs acht personen.

Voor 4 tot 6 personen:
Deeg:
150 g volkorenmeel
snufje zout
75 g boter of margarine
2-3 eetlepels water

Vulling:
1 ui
1 teen knoflook
½ bakje champignons
500 g verse spinazie, gewassen
olie, margarine of vloeibaar bakproduct
1 bekertje Cottagecheese (200 g, Lidl)
75 à 100 g geraspte kaas, jong belegen of oud
2 eieren, vrije uitloop
zout en peper
geraspte nootmuskaat

Extra: quichevorm van ca. 23 cm Ø, deegroller

Beboter de quichevorm.
Kneed een glad en stevig deeg van volkorenmeel, zout, boter of margarine en water.
Rol het op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot het wat groter is dan de quichevorm (bodem plus rand).
Bekleed de vorm met het deeg, druk zacht aan langs de randen en laat het overstekende deeg gewoon over de rand hangen.
Als je het mooier vindt kun je het deeg langs de rand afsnijden, bewaar de restjes dan voor later.
Zet de vorm met het deeg tot gebruik in de koelkast.
Pel en snipper ui en knoflook.
Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Laat de spinazie goed uitlekken.
Verwarm de oven voor tot 190°C (hetelucht 175°C).
Verhit olie, margarine of dergelijke in een ruime hapjes- of koekenpan.
Fruit ui en knoflook even aan en voeg de champignons toe.
Laat enkele minuten bakken en voeg dan hand voor hand de spinazie toe.
Laat de spinazie al omscheppend slinken.
Giet een teveel aan vocht af.
Roer in een kom de eieren, de Cottage cheese en het grootste deel van de geraspte kaas door elkaar.
Schep het mengsel door de spinazie.
Draai de kookpit uit en breng de spinazie op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schep het spinaziemengsel in de taartvorm, strijk glad en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Als je nog deeg overhebt kun je het uitrollen en de taart versieren met deegblaadjes, -bloemetjes en dergelijke.
Schuif de taart op een rooster in het midden van de oven en bak hem in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.
Serveer met krieltjes, gebakken aardappelen of stukken volkorenbrood met (kruiden)boter en een eenvoudige salade of wat tafelzuur.

Tip
Als je een heel klein beetje van het ei achterhoudt, kun je de rand van de taart en eventueel de deegversieringen bestrijken. Ze gaan dan mooi glimmen.
Voor de deegversieringen kun je heel goed de (schone) kleine kleivormpjes van de kinderen gebruiken.

Vegetarisch hoofd-, bij- of buffetgerecht
Tijd: ca. 60 minuten (incl. oventijd)
Bron: het boekje “Koken met natuurlijke ingrediënten”

Vragen? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk