SP wordt grootste oppositiepartij

Vandaag is bekend gemaakt dat de SP niet zal meedoen aan een college voor de komende vier jaar. In een persconferentie belegd door PvdA is duidelijk gemaakt dat het programma van de SP te weinig overeenstemt met de andere partijen en dat we daar redelijk stellig in zijn geweest. De SP is de besprekingen ingegaan door tien punten te formuleren, die afgeleid zijn van ons verkiezingsprogramma. De punten waren bedoeld als handreiking om het de informateur Riet van der Nat (die dat overigens voortreffelijk heeft gedaan), zo makkelijk mogelijk te maken. Het lijkt erop dat we met deze punten stellig zijn overgekomen. De informateur heeft de conclusie getrokken dat deze punten eigenlijk niet onderhandelbaar waren.Inderdaad zijn een aantal van onze standpunten niet echt onderhandelbaar, dat heeft alles te maken met de grote problemen die we in Nieuwegein zien en waar de grootste andere partijen toch echt anders naar kijken. Voor de volledigheid geef ik u de 10 punten hieronder. Aan deze punten mag u ons houden! Het werkelijk jammer dat we ze niet vanuit een college kunnen realiseren, maar vanuit de oppositie gaan we ons hard maken voor:Realisatie van minimaal twee goedlopende jongerencentra. Met behulp van 10 nieuw aan te stellen ambulant- en outreachend jongerenwerkers die samen met de jongeren in Nieuwegein weer bruisende jongerencentra neerzetten en jongeren helpen een plaats te vinden in Nieuwegein 
Declaratieregeling voor minima van € 1000 voor sport, cultuur en onderwijs. Bijvoorbeeld door invoeren van een cultuur en sport- en onderwijsstrippenkaart voor minima met vrije besteding voor deze gerechtigden. De minima ontvangen deze mogelijkheid automatisch en hoeven het dus niet aan te vragen. 
Realisatie van 500 sociale huurwoningen voor jongeren en ouderen binnen 4 jaar. Dit mag door nieuwbouw of ombouwen van bestaande woningen zoals in GW-project in Fokkesteeg waarbij eengezinswoningen verdeeld worden in 4 of 5 kamers/woningen. Voor de langere termijn komt er plan om nog eens 1000 woningen te realiseren. Ook binnen het stadscentrum moet sociale huurwoningen gerealiseerd worden, mogelijk in de Palmtorens. Voor nieuwbouwprojecten zal een percentage sociale huurwoningen van 35 procent gehanteerd worden. 
Een pragmatische herstructurering van het stadshart is nodig, waarbij accent ligt op cultuur, winkels en recreatie in plaats van kantoren. Ook dient de realisatie van sociale koop- en huur- woningen in het centrum tot stand te komen. Er komen bedrijfsverzamelgebouwen om startende ondernemers een kans te geven. De Palmtorens kunnen hierin een rol spelen.  
Er komt een echt gedoogbeleid voor een coffeeshop in Nieuwegein, eventueel op een andere locatie dan Fokkesteeg. Wij zien het liefst een coffeeshop in het stadscentrum waar er sociale controle heerst. 
De duur van klachtafhandeling en de behandeling van bezwaarschriften worden ernstig bekort en de reactietermijn wordt verkort naar 1 dag. Terugkoppeling is telefonisch en niet via een anonieme brief. De behandelende ambtenaar is verantwoordelijk en krijgt meer mandaat om zaken op te lossen. De ambtenaar wordt hierin ondersteund door vereenvoudigde, heldere regels en criteria. Klagers worden gewezen op een bezwaarmogelijkheid. De bureaucratie wordt bestreden door regels te hanteren die uitgaan van vertrouwen in plaats van belemmering en wantrouwen. 
Nieuwegein Kiest wordt in de huidige vorm naar de prullenmand verwezen. 
De wachtlijsten voor het jeugd- en jongerenwerk worden binnen een half jaar weggewerkt. De maximale wachttijd wordt twee weken, buiten acute gevallen die een terugkoppeling krijgen binnen een dag. Binnen twee weken na het eerste contact dient een vervolgtraject gestart te worden wanneer dat nodig is. 
Binnen vier jaar wordt een poppodium gerealiseerd, eventueel gecombineerd met een andere functie zoals een discotheek. Het onderbrengen in één van de te realiseren jongerencentra kan een mogelijkheid zijn. 
Gratis parkeren voor eerste auto per huishouden in eigen straat met een vaste plek op kenteken. Invaliden betalen alleen voor een parkeerkaart en niet ook nog eens parkeergeld.Wanneer u wilt reageren, graag! Dat kan via: nieuwegein@sp.nl Vriendelijke groet,Martijn StekelenburgFractievoorzitter SP

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk