Sociale wijkteams effectief

De inzet van sociale wijkteams in Nieuwegein, heeft geleid tot een minder versnipperde en effectievere hulpverlening. Dit blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool Utrecht naar integraal wijkgericht werken. Dit geldt ook voor Wijk bij Duurstede, Utrecht en Zeist.

De sociale wijkteams bestaan uit professionals vanuit onder meer verslavingszorg, psychiatrie, gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang en sociaal-cultureel werk/opbouwwerk. Ze verlenen hulp en ondersteuning aan mensen in zeer kwetsbare situaties. Daarnaast gaan ze preventief te werk en sluiten ze aan bij bestaande initiatieven in de wijk. Het team met professionals zit op een centraal punt in de wijk.

Nieuwegein willen volgens het rapport het principe van wederkerigheid gaan hanteren. Dat betekent: burgers moeten voor de hulp die ze ontvangen een wederdienst verlenen.

De ex-gedetineerden en degenen met een Elektronische Detentie worden veelal begeleid door een sociaal wijkteam. Een van de kwesties die hierbij speelt, is hoe de penitentiaire inrichting het beste contact met het sociale wijkteam in de regio kan leggen en hoe een goede zorg voor de (ex-) gedetineerde kan worden gegarandeerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk