Toen & Nu: ‘Toen de post nog per paard en wagen werd vervoerd’

Begin 2021 kregen wij onderstaande foto van Toen toegestuurd. Nu digitaal, Toen ging alles nog per paard en wagen. De foto, die tevens als ansichtkaart werd verstuur komt uit 1902, zo’n 120 jaar geleden.

‘Links zie je hekken van de oude Rijnhuizerbrug. Het is dus op de kruising Dorpsstraat/Herenstraat met het Sluisje en de Overeindseweg. De paard en wagen is van de PTT, die de post vanuit Utrecht naar het hoofdpostkantoor in Vreeswijk bracht. Daar werd de post voor Jutphaas eruit gesorteerd en naar het hulppostkantoor aan de Herenstraat in Jutphaas gebracht’ zo laat Nu Piet Daalhuizen onze redactie weten.

Onze fotograaf Arend Bloemink stuurden wij met zijn camera op pad om de foto van Nu te maken, voor de rubriek Toen en Nu. Eigenlijk zou deze oude kaart ook passen in onze rubriek ‘Prentbriefkaarten.’ Bloemink over zijn zoektocht:

‘De trambaan, die Toen werd voortgetrokken door paarden is verdwenen. Net zoals de Rijnhuizerbrug. Deze brug draaide naar het midden open. Daarvoor in de plaats gekomen is nu een ophaalbrug voor fietsers. Napoleon heeft nog over deze weg gelopen Toen hij naar Utrecht vertrok. Hij verbleef een nachtje in Kasteel Oudegein. Ziet u hem al lopen? Nu is de weg een drukke verbinding voor fietsers uit IJsselstein en Nieuwegein die naar Utrecht gaan, om te werken of misschien om naar school te gaan.’

Heeft u ook een oude foto en wilt u dat wij de foto van Nu gaan maken? Stuur hem dan op naar onze redactie. Dat kan via: redactie@pen.nl. Doet u er ook een leuk verhaal bij?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren