Sloop markante gebouw aan de Buizerdlaan gevolgd door omwonenden: ‘RinkeldeKinkel…’

De omwonenden van de Buizerdlaan in Nieuwegein werden begin november dit jaar op de hoogte gebracht van de sloop- en asbestsanering van het markante glazenkantoorgebouw Buizerdlaan 12. Dit markante glazen gebouw was representatief en architectonisch een topper voor Nieuwegein. ‘Een gemis voor de gemeente en bewoners’ aldus Wim van Wijk. Vandaag deel 3.

Het nieuwe jaar is nog jong en de volgende sloopfase van het kantoorgebouw aan de Buizerdlaan wordt “volvarend” opgepakt. Volvarend is een term die in de scheepvaart wordt gebruikt. Net bekomen van de champagne en het traditionele oudjaarsgebak worden drie Volvo machines binnengereden om het gebouw te strippen. In januari en februari wordt de gehele bovenbouw ontdaan van de hard glazen paneelplaten. 

Van ochtend vroeg tot ver in de middag zijn twee of drie draglines bezig een ongelijke strijd te voeren tegen de glazen panelen. Met donderend geraas storten de stukken glas met allerlei ander afval van de vijfde etage naar beneden. RinkeldeKinkel … RinkeldeKinkel.

Drie volle grote containers worden regelmatig per dag verwisseld voor lege exemplaren. Dag in dag uit. Waar gaat dat naartoe? Wordt het puin gescheiden en het glas gerecycled? Dat zou je toch mogen verwachten.

De buurt schrikt wakker, ’s morgens vroeg 
van plotseling gerinkel
’t lijkt even op ’t getinkel
Van tintelwit of fonkelrood,
’t geluid als van een kroeg
Maar ach, zo klinkt een pand in nood
En zie, terwijl een wreed machien de wanden kraakt
Vertoont zich het skelet, hologig, en naakt

In de maanden januari en februari worden we regelmatig geconfronteerd met mist, zo ook nu, samen met de betonstof die ontstaat zien we regelmatig zware mistflarden over de daken trekken, zoals vergelijkbaar bij skiën boven de top van een berg. Rode dakpannen worden grijs verkleurd, dit tegen de zin van Jan Verhoeven. De architect van de Zwaluw woningen.

Het verkeer op de Buizerdlaan vertraagd de snelheid bij het zien van zoveel bruut geweld. Het geeft wel reuring in de Doorslag. Wie nog beweert dat Nieuwegein een slaapstad is heeft een dubbele tong. Kom eens kijken, u bent niet de enige belangstellende. En heel misschien ontvangt u een stofbril en mondkapje tegen het ongerief! Het vervolg kunt u de volgende maand tegemoet zien op De Digitale Stad Nieuwegein. Lees hier deel 1.

Tekst en foto: Willem van Wijk

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren