Slangenexperts giftig over ‘ontsnapte’ ratelslang Nieuwegein

Glibbert er er een giftige Texaanse ratelslang door de wijk Hoog Zandveld? Als je een opsporingberichtje dat deze week verscheen, mag geloven wel. Maar slangenexperts geloven er helemaal niks van. Martijn Koops uit Utrecht heeft zelf meerdere cobra’s, taipans, mamba’s en doodskopadders en ergert zich kapot aan het bericht uit Nieuwegein: “We zien hier geen ontsnapping maar een mediastunt óf een hele vieze grap.”

De melding kwam het eerst binnen op De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) via een bezorgde bewoonster, waarna andere media het snel oppakte. De redactie van pen.nl heeft gemeend er melding van moeten te maken gelet de ernst van een mogelijke beet.

Esmeralda Kijff: ‘Ik zag op het speelveldje bij de Reigersbek onderstaand briefje hangen. Mijn vriendin kwam hem ook tegen op de Resedahof even verderop in de wijk. Ik vond dat ik het wel moest melden. Het telefoonnummer dat er bij is geplaatst is helaas onbereikbaar.’

De Utrechtse slangenbezitter windt zich op over wat hij een ‘hoax’ noemt. De gifslanghouder kreeg via bekenden te horen over het berichtje. “Ik werd vrijdag gecontacteerd over dit briefje door omstanders en kenners zo van ‘weet jij hier iets van?’ Ik dacht, wat voor onnozele hals heeft dit getikt?”

Het ging dan ook om een in het oog springende poster die deze week in de Nieuwegeinse wijk Hoog Zandveld verscheen. “Mijn slang Mr. slis is vermist”, meldde de maker van het briefje. Dat eindigde met de bepaald niet geruststellende uitsmijter: “Hij is geel en een beetje giftig dus wees voorzichtig met hem.”


GRAP
Koops rook al snel onraad. Want zoals onze redactie ook al ontdekte, was het telefoonnummer op de poster niet in gebruik. Onhandig voor een poster met als doel een ontsnapte gifslang terug te vinden. En toen Koops de politie belde, kreeg hij daar ook, op figuurlijke wijze, geen gehoor. De politie zei de zaak niet meer serieus te onderzoeken. Ook kennen Koops en andere slangenhouders helemaal niemand in de buurt van Nieuwegein met dit soort slang. En ook een zoektocht vrijdag in Nieuwegein leverde geen flinter bewijs op.

Rob Dumont van Reptielenopvang Zwanenburg dacht ook al snel aan ‘een wrange grap’. Want de Texaanse ratelslang op de foto is namelijk hartstikke gevaarlijk: “Het gif is gewoon heel ernstig. En iedereen die zo’n dier heeft, weet hoe ernstig dat is. En dan zet je niet neer ‘hij is een beetje giftig’.” Het feit dat er geen zoektocht op gang kwam, was voor hem het bewijs dat het om een nepbericht ging: “Toen was voor mij al snel duidelijk dat het verhaal niet kon kloppen.”

DURE GRAP
Martijn Koops is behoorlijk geïrriteerd over wat hij ‘een mediastunt of een hele vieze grap noemt’. Want zoiets kan volgens hem ernstige gevolgen hebben. “Als dit wel serieus was geweest dan had het veel geld kunnen kosten want dan was er antigif ontdooid en dat kan je niet weer invriezen.” Hij wijst naar een echt geval van enkele jaren terug: “Vijf jaar geleden is er in Made in Brabant een cobra ontsnapt. Daar is een grote zoektocht naar geweest. Dat heeft echt tonnen gekost.”

ACTIVISTEN
Rob Dumont zegt dat er vaker ludieke oproepen verschijnen over vermiste dieren: “Eén à twee keer per jaar worden er grappen gemaakt waardoor de hobby slecht in het daglicht komt.” Dumont zoekt de daders in de activistische hoek: “Dit zijn echt acties van mensen die willen dat de hobby verboden wordt.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

2 thoughts on “Slangenexperts giftig over ‘ontsnapte’ ratelslang Nieuwegein

  1. Linda

    Het feit dat je de slang zomaar zou kunnen houden in een woonwijk, daar wordt ik past giftig van! Al due zelfverklaarde experts kunnen me wat, het is belachelijk dat hier een mogelijkheid toe is!

  2. Lou

    Het feit dat de heer Koops als expert wordt beschouwd is al een grap op zich.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren