‘SchrijversPen’

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop. Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen.

Vandaag draagt Heleen de schrijverspen over aan de Nieuwegeinse Liz Ditters (1967), omdat Heleen altijd geniet van haar gedichten en haar kunst. Maar wie is Liz Ditters? Tijd dat Liz zich voorstelt.

Liz Ditters

‘Hi, mijn naam is Liz Ditters. Sinds 1997 woon ik in Nieuwegein, met veel plezier. Hier werden ook mijn kinderen geboren, waarna ik kindergedichten begon te schrijven. Af en toen werd eens wat opgenomen in een bundel, ook zijn er twee verhalen verschenen, een als kinderboek en een als kinderboekapp. Daarna heb ik jarenlang illustraties gemaakt voor een serie kalenders en agenda’s, maar dat begon op den duur te vervelen. Liever was ik bezig met schrijven: rijm en ritme.’

‘Uitgeverij Plint begon gedichten van mij op te nemen in hun prachtige tijdschrift DICHTER. Poëzie voor kinderen van 6 tot 106. Helemaal leuk werd het, toen er enkele van die gedichten op ándere plekken verschenen. Bij voorbeeld in een schoolboek voor Vlaamse brugklassers, voor het vak Nederlands. Of op zo’n poster voor in de klas, voorzien van een prachtige illustratie. In een dik gebonden boek met de mooiste kindergedichten van de afgelopen jaren. Een van mijn gedichten werd eerder dit jaar zelfs genoemd en voorgelezen op de radio… Samen met gedichten van Leo Vroman, Vasalis en Frederik van Eeden!’

Naast schrijven, schilders Liz graag. Maar niet figuratief, dat deed zij vroeger veel, zoals portretten. Nu is haar werk kleurrijk en abstract, soms geometrisch. Ben je benieuwd? In de maand oktober kan haar expositie in Bibliotheek De tweede verdieping nog bezocht worden. En op haar website www.lizditters.nl zijn illustraties, foto’s, gedichten en animaties te vinden! Lees hieronder een gedicht van Liz.

Etentje

Het leven is een etentje,
te starten met de soep:
het onbekommerd kleuteren
met krijtjes op de stoep.

Dan volgt een tweede voorgerecht,
die taaie puberteit.
Wat sushi en sashimi en
met ouders eeuwig strijd.

Het hoofdgerecht, volwassenheid,
een prachtig mootje vis;
ontdek je samen met je lief
dat leven zorgen is.

En als je dan gepensioneerd
bij ’t toetje bent beland,
dat eet je met familie in
een tentje aan het strand.

De koekjes bij de koffie en
het glaasje rode port:
die zorgen net als vrienden dat
het echt een feestje wordt.

Het leven is een etentje,
het etentje een feest,
maar zorg dat al die koekjes
uit de trommel zijn geweest.

(geschreven voor DICHTER. nr. 10 van uitgeverij Plint)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk