Scholenstichting Trinamiek en Kunst Centraal werken samen aan cultuureducatie

Alle 24 scholen van de Scholenstichting Trinamiek in IJsselstein, Vianen, Lopik, Culemborg, Nieuwegein en Woerden gaan voor drie jaar collectief meedoen aan het programma Cultuureducatie Met Kwaliteit. Deze collectieve deelname is behoorlijk uniek in Nederland. De scholen geven hiermee samen invulling aan hun kernwaarden in de periode 2017-2020. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts was getuige van het startschot van het programma tijdens een speciale bijeenkomst in Vianen. In Nieuwegein doen Lucas Galecop, Vroonestein, Lucas Batau, De Christoffel, Het Vogelnest, De Schouw en De Tweeklank mee met het project.

De Scholenstichting maakt deel uit van de in totaal 60 scholen uit de regio Utrecht die meedoen aan Cultuureducatie Met Kwaliteit. Cultuureducatie is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. De culturele basisvaardigheden – onderzoeken, reflectie, creativiteit en samenwerken – zijn strategieën die mensen in staat stellen om te gaan met verschillen en veranderingen. Kinderen kunnen deze culturele basisvaardigheden niet vroeg genoeg leren. Iedereen dient daarvoor de gelegenheid te krijgen, ook diegenen die cultuur niet van huis uit mee (kunnen) krijgen.

De provincie Utrecht vindt cultuureducatie belangrijk en financiert deze vorm van educatie daarom met €1,35 miljoen per jaar. Dit geld is bestemd voor advies aan scholen en culturele instellingen over cultuureducatie, een basispakket (Kunst- en cultuurmenu) voor alle scholen, en – in co-financiering met het Rijk – het verdiepingsprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit.

Cultuureducatie is een vak. Scholen realiseren zich dat en laten zich daarom op dit gebied graag voeden en ondersteunen door deskundige partijen. De provincie Utrecht zet daarvoor zijn partnerinstellingen Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht in. Zij realiseren laagdrempelige en kwalitatief goede educatieprogramma’s, in samenspraak met en ten dienste van enerzijds de scholen in het primair onderwijs en anderzijds het culturele werkveld.

Foto: Mariëtte Pennarts tijdens de ondertekening

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren