Scheiden van apparaten en spaarlampen

Elk jaar verdwijnt zo’n 33 miljoen kilo in ons land aan vooral kleine elektrische apparaten in de vuilnisbak. Dit huisvuil wordt verbrand en daarmee gaan kostbare grondstoffen verloren.

De gemeente informeert de komende maanden de inwoners over waarom zij hun afgedankte elektrische apparaten en kapotte lampen apart moeten houden van het restafval. Ook vertelt zij waar deze spullen het beste apart ingeleverd kunnen worden en wat er vervolgens mee wordt gedaan. Dat staat in de nieuwste uitgave van het Afvalnieuws dat binnenkort bij de Nieuwegeiners in de bus valt.

Het is goed te weten dat iedere inwoner zijn steentje aan het milieu kan bijdragen door kleine elektrische apparaten en lampen na gebruik niet weg te gooien maar in te leveren voor recycling. Om deze in huis te bewaren geeft de gemeente gratis de handige opbergdoos Jekko weg. De inwoners kunnen een Jekko gratis ophalen bij het gemeentehuis, de gemeentewerf, het afvalbrengstation of bij Stadstoezicht.

Apart ingeleverde elektrische apparaten en energiezuinige lampen worden verantwoord gerecycled. De stichting Wecycle haalt namens de producenten en importeurs de apparaten en lampen op in de gemeente. Een gemiddeld huishouden heeft 51 apparaten met een stekker, een batterij of een accu en gemiddeld negen spaarlampen. De grondstoffen om deze apparaten en lampen te maken, worden steeds schaarser.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk