Samen Duurzaam Nieuwegein organiseert Groene Markt en zoekt vrijwilligers

Samen Duurzaam Nieuwegein (SDN), een bewoners initiatief om Nieuwegein duurzamer te maken, zoekt vrijwilligers die mee willen helpen met de Groen Markt op het Kerkveld in Jutphaas. Deze markt zal worden gehouden op zaterdag 23 april aanstaande.

Tijdens deze Groen Markt zijn diverse activiteiten die in het teken staan van klimaatverandering, want ook voor Nieuwegedin is dit een feit. Zo kunnen wijkbewoners een tegel omruilen voor een plant. Deze actie ‘Tegeltje eruit, plantje erin’ wordt samen georganiseerd met de gemeente Nieuwegein en heeft tot doel om Nieuwegein groener te maken en mensen ervan bewust te maken dat een volledig betegelde tuin bijdraagt aan de opwarming van de aarde en slecht is voor de afwatering. In tegenstelling tot voorgaande acties kunnen de bewoners met hun tegel langskomen en deze dirtect omruilen voor een plantje.

Voor deze markt zoekt de organisatie nog vrijwilligers die willen helpen met de inrichting van de kraam en het innemen van de tegels en het afvoeren daarvan. Kijk boor meer informatie op de website van Samen Duurzaam Nieuwegein.

Tuin en klimaatadaptatie
Of je nu een grote of een heel kleine tuin hebt, bij een hevige regenbui moet het water wel weg kunnen lopen. Als gevolg van de klimaatverandering, gaan wij steeds vaker te maken krijgen met hevige regenval.

Het Nieuwegeinse riool is te klein voor een zware bui. Straten kunnen in korte tijd blank komen te staan, met wateroverlast in kelders en kruipruimtes tot gevolg. We moeten ervoor zorgen dat het water in de grond kan verdwijnen. In een betonnen stad met strak betegelde tuinen lukt dat niet. Wij zullen ons moeten aanpassen, oftewel: klimaatadaptatie.

In Nieuwegein zijn een aantal tuinen waarin je inspiratie op kunt opdoen, zoals buurttuin Cirkeltje Rond en het Natuurkwartier.

Hulp nodig?
Met de juiste werkwijze en instelling maak je van je tuin een waar paradijs, en het kost je nauwelijks tijd. De methode van “De Onkruidvrije Tuin” is gebaseerd op het gebruik van de juiste planten, hierdoor maak je je minder druk over ‘zogenaamd onkruid’. Mathijs Romans en Nienke Bijvoets weten hier van alles over en kunnen jou gratis adviseren over een onkruidvrije tuin. Zij zijn beschikbaar voor al jouw vragen en helpen je graag met ideeën hoe je stap voor stap jouw tuin kunt aanpassen. Je kunt ze bereiken via: deonkruidvrijetuin@romansland.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk