Rotary en polio

Deze week zijn een aantal leden van de Rotaryclubs Vianen-Vreeswijk en Nieuwegein teruggekeerd uit India. Zij hebben daar deelgenomen aan de ‘National Immunization Days’, tijdens welke men kinderen vaccineert tegen polio. De leden hebben deel uitgemaakt van een delegatie van 14 personen uit Nederland; zij zijn samen met een delegatie uit Australië actief geweest in de provincie Uttar Pradesh in het noordoosten van India, met name in Moradabad, waar men werkzaam is geweest in de sloppenwijken van deze miljoenenstad. Tijdens de vaccinatiecampagne zijn de deelnemers van deur tot deur gegaan om kinderen in de leeftijd tot vijf jaar te vaccineren.

Irene Verboom uit Lexmond: “Het is indrukwekkend om geconfronteerd te worden met de schrijnende leefomstandigheden daar en daar dan ook een steentje te kunnen bijdragen aan de oplossing van een probleem dat onuitwisbare schade toebrengt aan mensen, die al niet zo kansrijk zijn.” De beide clubs maken zich overigens ook sterk voor een project om de leefomstandigheden in deze sloppenwijken sterk te verbeteren door het aanleggen van sanitair en andere basisvoorzieningen op het gebied van sanitatie. Voor dit project hebben de Rotaryclubs geld ingezameld. Zij hebben inmiddels afspraken gemaakt met lokale vertegenwoordigers. De delegatie heeft in Dehli ook een hospitaal bezocht waar men polioslachtoffers helpt. Rotary is een van de grote financiers van de hulpverlening aan polioslachtoffers, die het mogelijk maakt om slachtoffers van alle rangen en standen medische zorg te bieden.

Beide Rotaryclubs in hebben ook geld opgehaald voor een rolstoelproject. Veel polioslachtoffers zijn gezien hun handicap niet mobiel en kunnen zich slechts kruipend voortbewegen. Vaak zijn zij veroordeeld tot de bedelstaf. Tijdens een bijzondere ceremonie hebben de clubs meer dan 100 rolstoelen overhandigd aan hulpverleners en polioslachtoffers.

Albertine Perre van Rotary club Vianen-Vreeswijk: “Het leven van een polioslachtoffer krijgt met de uitgereikte hulpmiddelen een enorme kwaliteitsimpuls; we zijn blij dat we als Rotaryclubs zoveel geld bijeen hebben kunnen halen om dit te kunnen realiseren.”

Rotary is al jaren actief om polio voorgoed de wereld uit te helpen; de campagne ‘End Polio Now’ heeft internationaal ook erg veel succes gehad en een belangrijke bijdrage geleverd aan een bijna poliovrije wereld. Rotary ondersteunt financieel, maar ook met hand- en spandiensten ter plaatse.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk