Roergebakken asperges

Mei en juni zijn de maanden waarin de aanvoer van asperges het grootst is. Hieronder een eenvoudig, maar zeer smakelijk recept met deze bijzondere groente, waarbij het helemaal niet erg is als de asperge breekt tijdens het (vaak lastige) schillen. 
Voor 3 personen
500 gr witte asperges1 theelepel suiker1 bakje Valess roerbakblokjes (mild gekruid)1 kleine ui
½ kleine prei2 bosuitjesca. 20 gr roomboterzonnebloemoliezout versgemalen peper1 eetlepel geknipte verse bieslook 
Was en schil de asperges en snij ze in stukjes van ca. 5 cm. Kook ze met de suiker in ruim water gaar. Ondertussen de ui pellen en snipperen.De prei wassen en in dunne ringetjes snijden. De bosuitjes wassen en in schuine stukjes van ca. 2 cm snijden.In een hapjespan een scheut zonnebloemolie verhitten. De Valess onder regelmatig omscheppen, goudbruin en knapperig bakken. De ui en de prei mee fruiten. De asperges afgieten en samen met de bosui toevoegen. Ca. 2 minuten op hoog vuur voorzichtig omscheppen. Van het vuur af op smaak brengen met peper en zout. Bestrooien met de bieslook. Direct serveren met bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven of aardappelpuree met bieslook. 
Vegetarisch hoofdgerecht voor 3 personenVoorbereiden ca. 10 minutenBereiden ca. 25 minuten
TipKook de (gewassen) schillen en de afgebroken onderkantjes van de asperges mee met de groente zelf. Zij bevatten veel smaak waardoor de asperges nog lekkerder worden. Bind ze in een schone (en i.v.m. restjes wasmiddel,  eerst goed uitgespoelde) katoenen zakdoek en leg deze in de pan bij de asperges. 
WeetjeAsperges werden al gegeten door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen die de groente in het wild sneden. Pas tijdens de regering van Lodewijk XIV, steeg de populairiteit van de groente, omdat de koning de asperge erg lekker vond. Vanaf die tijd werd de asperge gecultiveerd geteelt.
Bewaar asperges op een koele donkere plaats, waarbij de stengels en met name de onderkanten,  in een vochtige doek gerold zijn. De koelkast is niet de meest geschikte plaats, maar als dat de enige mogelijkheid is, doe ze dan in een geperforeerde plastic zak. De zak waar de asperges bij aankoop in verpakt zijn is vaak voldoende. Wel regelmatig controleren en niet langer dan enkele dagen bewaren. 
NBDit recept kan via het archief uitgeprint worden. Reageren? Klik op de rode email-button.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk