Richard Vocking (82), van de bekende Utrechtse leverworst, overleden

De Utrechtse slager Richard Vocking, van de bekende leverworst, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat bevestigt zijn zoon Paul, die tegenwoordig de leiding heeft bij Vocking B.V. in het bedrijf aan de Grote Wade in Nieuwegein.

Richard Vocking leidde slagerij Vocking ruim veertig jaar met zijn broer Herman. Samen bouwden ze het bedrijf van hun vader uit. “Zij wisten de worst bijvoorbeeld in de supermarkt te krijgen”, vertelt zoon Paul. Volgens hem kwam zijn vader nog dagelijks op de zaak totdat hij een paar weken geleden ziek werd. “Hij kon het gewoon niet loslaten. Hij kwam voor een babbeltje hier en een babbeltje daar en had nog wel wat werkzaamheden. Met moderne zaken als sociale media had hij alleen helemaal niets.”

Zoon Paul Vocking

HAND
Vocking had slechts één hand door een ongeluk met een gehaktmolen op jonge leeftijd. “Die andere hand heeft dus gewerkt voor twee”, zegt zoon Paul, die warme herinneringen bewaart aan zijn vader. “Het was een heel lieve, zorgzame man, die zich vaak wegcijferde. Het stond altijd in het teken van de ander.”

Slagerij Vocking is een traditioneel familiebedrijf dat vier generaties teruggaat. Het bedrijf ontleent haar bestaansrecht aan de oprichter H.N.A. Vocking, die in 1891 “Varkensslachterij H.N.A. Vocking” oprichtte. Van origine was deze ambachtelijke slagerij gevestigd aan de Steenweg 29 in de Utrechtse binnenstad.

De winkel aan de Steenstraat in Utrecht

RECEPT
Vocking leverworst was de specialiteit van H.N.A. Vocking. Het recept is nooit veranderd en is dus meer dan 125 jaar oud. In 1989 sloot slagerij Vocking haar deuren, maar achter de coulissen ging de worstmakerij verder. Nog altijd wordt op authentieke wijze de Vocking leverworst geproduceerd, maar het bedrijf maakt ook beefburgers, gehaktballen en diverse andere worstsoorten. Sinds 1995 is de Utrechtse worstmakerij verplaatst naar een moderne productiefaciliteit op industrieterrein De Liesbosch in Nieuwegein.

In de regio Utrecht is de Vockingworst nog altijd een begrip. Ook chef-koks van Karel V en De Hoefslag willen ermee werken. De slogan van het bedrijf luidt: “Vocking leverworst, sinds 1891 wereldberoemd binnen de Utrechtse provinciegrenzen en exclusief landelijk verkrijgbaar! It’s Vocking Delicious!”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk