Replica De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn in De Geinsche Hof

Rembrandt van Rijn voltooide in 1642 een groots meesterwerk: De Nachtwacht. Op ZorgSpectrumlocatie De Geinsche Hof in Nieuwegein is vanaf vandaag een replica te zien van het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Bezoekers zijn op alle dagen welkom tussen 09.00 en 19.30 uur. De entree is gratis. De replica is tot en met 14 februari te zien in de centrale hal van het Zorgcentrum.

Het tentoonstellen van de replica in de hal van het zorgcentrum in Nieuwegein wordt mogelijk gemaakt door sponsor Philips en PON. Zo brengen zij een stukje Rijksmuseum naar patiënten en medewerkers, die niet zo makkelijk tussendoor naar het Rijksmuseum kunnen komen. De komst van de replica elders in ons land kon al op veel enthousiaste reacties rekenen.

Initiatiefnemer Brenda Meijer van het team Welzijn & Activering in de Geinsche Hof: “Het is fijn dat we op deze manier kunst een mooie plek kunnen geven in een zorglocatie. Veel bewoners zijn geïnteresseerd in kunst, ook als er sprake is van dementie. Hun gezondheid laat het niet altijd meer toe om een museum te bezoeken. Op deze manier halen we kunst toch in huis. Buurtbewoners en belangstellenden nodigen we van harte uit een kijkje te komen nemen.”  

De Nachtwacht is een absoluut topstuk vol geheimen en verhalen. Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar in 2019 n.a.v. zijn 350ste sterfdag, ontwikkelden omroep NTR en het Rijksmuseum samen een interactieve ontdekkingstocht door De Nachtwacht. Nooit eerder was het mogelijk om zo dichtbij dit wereldberoemde schouwspel te komen. De replica in De Geinsche Hof aan de Vuurseschans in de wijk Fokkesteeg heeft een afmeting van 3,63 bij 4,37 meter. Aan de achterkant van De Nachtwacht is ook van alles te zien. Bovendien mag deze replica worden aangeraakt.

Virtueletour
Stap voorbij het rode koord, pak de hand van kapitein Frans Banninck Cocq, zoom in en laat je meevoeren in de wereld van De Nachtwacht. In tientallen verhalen ontdek je wat de Nachtwacht zo bijzonder maakt. Wie zijn de schutters? Waar zit Rembrandt verstopt? Wie is het meisje? Ontrafel de geheimen, vind de verborgen symbolen, zoek uit wie de vlag draagt en leer hoe Rembrandt onze blik eeuwen later nog weet te manipuleren.

Audiotour
In de Nederlandse versie van de audiotour leidt acteur Nasrdin Dchar je door het schilderij. Presentator Ikenna Azuike vertelt de verhalen in de Engelse versie. En speciaal voor kinderen is er de Klokhuis-tour, ingesproken door Klokhuispresentatrice Sosha Duysker. Sta je naast de replica in de hal? Ga dan naar www.beleefdenachtwacht.nl om via een online tour op je telefoon de ervaring compleet te maken!

De schilders van van der Hijden leggen ‘de laatste hand’ aan het schilderij :>)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk