Radeloze ouders kunnen met huilbaby naar speciale poli in Nieuwegein: ‘Het is echt afzien’

Slapeloze nachten, onzekerheid en stress door een ontroostbare baby. Per jaar worden er ongeveer 7000 huilbaby’s geboren. “Ouders zoeken wanhopig naar oplossingen op internet, gaan naar de huisarts en naar het consultatiebureau om vervolgens doorverwezen te worden naar een kinderarts. Vaak zijn ouders uitgeput en soms krijgt het kindje onnodige medicatie en dieetvoeding.

Dat moet anders,” stelt Ineke de Kruijff, kinderarts in het St. Antonius Ziekenhuis. Daarom start het St. Antonius op 8 april, in nauwe samenwerking met huisartsen en consultatiebureaus, een speciale poli, de Advanced Baby Care, kortweg ABC-poli om deze ouders van huilbaby’s eerder en dus beter te helpen.

Wat de poli doet
Vanaf morgen kunnen huisartsen en jeugdartsen direct doorverwijzen naar het speciale spreekuur voor huilbaby’s. Op de ABC-poli wordt de baby gezien door een ervaren kinderarts samen met een medisch pedagogisch zorgverlener. Na een uitgebreid gesprek met de ouders wordt de baby door de kinderarts lichamelijk onderzocht.

Een medisch pedagogisch zorgverlener helpt vervolgens bij het toepassen van de juiste troostmethodes. Na twee weken volgt een uitgebreide terugkoppeling aan de huis- of jeugdarts via een videoconsult waarbij ook de ouders aansluiten. De verwachting is dat bij de meeste huilbaby’s geen medische oorzaak wordt gevonden. “In minder dan 5 procent van de gevallen gebeurt dat wel”, aldus De Kruijff.

Ouders en baby kunnen vervolgens gerustgesteld en met de (medische) kennis die ze hebben opgedaan in het ziekenhuis weer terug naar de verwijzer voor eventuele verdere begeleiding. Als vervolgzorg nodig is, stemt het St. Antonius met de verwijzer af wat er nog in het ziekenhuis moet gebeuren en welke zorg door de verwijzer wordt gegeven. Zo zijn alle zorgverleners om het gezin heen betrokken en weten ouders bij wie zij voor wat terecht kunnen.

“We hopen hiermee te voorkomen dat er voor ouders onduidelijkheid ontstaat en ze niet weten wie wat doet. De ‘medische angel’ kan er op deze manier eerder worden uitgehaald, hun baby krijgt geen onnodige medicatie en er zijn minder opnames nodig.”

Marteling
Huilen is een van de vroegste en krachtigste vormen van communicatie, maar een huilende baby is ook een van de meest stressvolle geluiden die er bestaat, zegt De Kruijff. “Het Amerikaanse militaire detentiecentrum in Guantánamo Bay, Cuba gebruikt opnames van huilende baby’s zelfs als marteling.”

Wanneer je een huilbaby hebt, is niet uit te drukken in een bepaald aantal uren huilen per dag. Voorheen was dat wel het geval, maar tegenwoordig gaat het om wat de ouders ervaren. De Kruijff ziet dat er nog een taboe op rust. “Het moet vaak een roze wolk zijn als je net een kindje hebt, maar een huilbaby is echt afzien. Het belangrijkste is om het bespreekbaar te maken en hulp te zoeken.”

Podcast over huilbaby’s
De afgelopen tien jaar onderzocht De Kruijff hoe het met de ouders van een huilbaby gaat en hoe de stress die zij ervaren gemeten kan worden. Twee weken geleden promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam. Door haar promotie is ze nog meer gemotiveerd geraakt de zorg verder te verbeteren voor deze ouders. Ook zamelt ze geld in voor het maken van een podcast over huilbaby’s.

“In de toekomst zie ik het liefst dat stellen al tijdens de zwangerschap, of zelfs daarvoor al, uniforme informatie krijgen over het omgaan met een huilbaby. Een podcast kan daarbij helpen. Hierdoor kunnen toekomstige ouders van een huilbaby zich op een gemakkelijke en prettige manier al enigszins voorbereiden en krijgen ouders van een huilbaby meer erkenning en controle.”

Naast het St. Antonius ziekenhuis start het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel in augustus ook met de ABC-poli. De Kruijff hoopt dat andere ziekenhuizen volgen zodat ouders overal in Nederland eerder geholpen worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk