QR-codes brengen je terug in de historie op de oudste begraafplaats van de provincie

In Jupthaas wordt het verleden van begraafplaats Kerkveld op een moderne manier belicht. Met behulp van QR-codes is het mogelijk om in de historie te duiken van de oudste begraafplaats van de provincie Utrecht die nog in bedrijf is.

Op vier plekken is het mogelijk om via je mobiel informatie en foto’s te verkrijgen over de geschiedenis van het rijksmonument en de mensen die deze plek herbergt. Een verhaal gaat over chirurgijn G.J. Teljer (1798 – 1880), de eerste heel-, genees- en verloskundige in Jutphaas.

Hij leverde baanbrekend werk voor de bestrijding van cholera, door als eerste in Nederland het verband te leggen tussen het uitbreken van de epidemie in Jutphaas en het slechte drinkwater dat daar gedronken werd. Verder wordt het verhaal beschreven van vijf verzetsstrijders die vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden doodgeschoten door Duitse soldaten.

Speciale band met de plek
Voor Jan Rijdes, die betrokken is bij het project, is het extra speciaal dat bezoekers meer te weten kunnen komen over deze plek. Rijdes: “Ik heb een emotionele connectie met deze plek, want mijn hele familie ligt hier begraven en ook voor mij is hier een plek gereserveerd. Ik ben de vierde generatie die hier op het Kerkveld woont.” Hij vindt het fijn dat Nieuwegeiners met behulp van de qr-codes meer te weten kunnen komen over een hele oude plek uit Nieuwegein, ‘terwijl veel mensen denken dat Nieuwegein pas vijftig jaar oud is’.

Een team van de Historische Kring is een aantal jaar bezig geweest met het verzamelen van alle historische informatie, en zij zijn hier nog niet mee klaar. “Dus de huidige teksten worden nog aangevuld”, zegt Rijdes.

Rijdes scant een van de QR-codes

Meer historie over Jutphaas en Vreeswijk
In de rubriek ‘De Oude PEN’ behandelen we al jaren de historie van de gemeente Nieuwegein. Een samenvoeging van de twee gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. Ook in de rubriek ‘Toen & Nu’ blikken we terug en kijken we naar vandaag. En dan hebben we het nog geeneens gehad over de rubriek ‘De oude ansichtkaarten.’  Eerder schreef onze redactie al over de eerste vermelding van Jutphaas.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk