‘Psalmen door de eeuwen heen’ in de Dorpskerk in Jutphaas

Wie aan een protestantse kerk denkt, denkt ook vrijwel direct aan het zingen van psalmen begeleid door een kerkorgel. Op zaterdag 29 februari zal Dr. Arie Eikelboom, expert op dit gebied, in de Dorpskerk in Jutphaas meer laten horen over deze calvinistische traditie.

Dr. Arie Eikelboom was van 1975 tot 2014 als kerkmusicus verbonden aan de Maranathakerk in Den Haag. Verder doceerde hij onder meer aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, het Utrechts Conservatorium en de Protestantse Theologische Universiteit.

In een protestantse kerk wordt vaak een psalm gezongen. De manier waarop gezongen wordt en werd is nogal verschillend. Het tempo verschilt van kerk tot kerk, maar ook de tekst die men zingt is vaak anders.

Hoe is deze verschillende manier van zingen ontstaan en waar komt het idee vandaan om psalmen op een berijmde manier te zingen? Welke, soms diepe, emoties zijn er verbonden met de verschillende manieren van zingen? Hoe zongen onze voorouders de psalmen en waarom? Zijn de psalmen altijd met orgel begeleid en zo ja, hoe dan? Vragen die op deze zaterdagavond aan bod komen en waarop we zelf, soms luisterend, maar ook actief zingend ervaren wat er in de loop van 400 jaar dat calvinisten hun psalmen zingen, is gebeurd.

De avond begint om 20.00 uur. De deur gaat om 19.30 uur open. De Dorpskerk in Jutphaas is gevestigd aan de Nedereindseweg 1-3. De toegang is gratis, met collecte bij de deur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren