Preventieve bestrijding Eikenprocessierups

De zomereiken langs de doorgaande fiets- en wandelroutes in de gemeente Nieuwegein worden vanaf 17 mei preventief behandeld tegen de eikenprocessierups. Vanaf half mei is een groot aantal zomereikenbomen in Nieuwegein aan de beurt. Ze worden preventief bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. De gemeente behandelt niet alle bomen. De kans dat er ergens later een eikenprocessierups opduikt, is dus aanwezig. De bomen waarin een nest van de eikenprocessierups is aangetroffen, worden in de toekomst gemarkeerd met een roodwit afzetlint met het opschrift ‘Pas op Processierups.’

Er zal worden gespoten in: Park Oudegein: fietspad achter IJsbaan en naar Jack’s Grill House – Plettenburg/De Wiers: Structuurbaan, fietspad Zeelandhaven, Limburghaven, Hollandhaven, Nijverheidsweg, Groningerhaven, Overijsselhaven en Drenthehaven – Doorslag: Lepelaar, IJsselsteinseweg en Koekoekslaan – Fokkesteeg: Kootwijkerschans – Galecop: Fietspad achter en naast Wielerbaan, sportpark Galecop – Merwestein: Lange Laan en oprijlaan Kasteel Oudegein.

De eikenprocessierups komt in de maanden mei, juni en juli in Nederland voor. Het is een rups van de eikenprocessievlinder die alleen in zomereiken leeft. Omdat de brandharen van deze rups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken (jeuk en irritatie van de huid en irritatie aan ogen en luchtwegen) worden de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk