Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week de Spuisluis (Volmolengat, Rijkshulpschutsluis, Inundatiesluis) en Frederiksoord, gezien vanuit het zuiden. De ansichtkaart komt uit 1908.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbrief- kaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart in het archief van deze week komt uit 1908. De sluis is in 1817 aangelegd als tijdelijke vervanger van de Oude Sluis. Laatstgenoemde sluis is in de periode 1821-1824 gerestaureerd en vergroot. De spuisluis deed daarna nog dienst tot in het begin van de 20e eeuw voor de kleine scheepvaart. De spuisluis is in 1985 gerestaureerd.

De uitgever van de kaart was mej. C. Hoegee uit Vreeswijk. De drukker is onbekend en gedrukt in zwart/wit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren