Portret van de Week: ‘Sophie Burgers van de Muziekfabriek Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Sophie Burgers.

Arend Bloemink: ‘Wanneer ik geparkeerd heb en me naar het gebouw begeef waarin de BSO gevestigd is, zwaait de deur daarvan al open en stapt ze met uitgestoken hand op me af. ‘Arend?’, begroet ze me. ’Sophie?’, is mijn reactie. Waarna we elkaar de hand schudden en zij meteen voorstelt even naar het park te lopen ‘want hier ziet het er niet uit, tóch?!’.’

‘Nu kun je met mij veel kanten op, dus ook die van het park. Waarmee de Parkhout wordt bedoeld. Sophie praat honderduit, met mond, ogen en handen. Wat een expressie! Wanneer we een klein stukje hebben gewandelbabbeld stel ik voor om met de portretsessie te beginnen. ‘Oh, prima, mooi hier’ of woorden van gelijke strekking vallen me ten deel. Sophie praat, vertelt, verhaalt. Over zichzelf. Over haar opleidingen. Over haar interesses. En steeds weer gebruikt ze daarbij haar mond, haar ogen, haar handen, álles waarmee ze haar woorden kan onderstrepen. Wát een energie!’

Onder de foto’s de antwoorden op de altijd vijf dezelfde vragen die wij stellen aan het ‘Portret van de week’ deze week dus Sophie Burgers.

Wie ben je ?
Mijn naam is Sophie Burgers. Geboren in 1990 in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Mijn opa en vader komen nog uit het oude Jutphaas, mijn moeder is opgegroeid in Utrecht en later naar Nieuwegein verhuisd met haar ouders.

Ik heb altijd een enorme passie gehad voor muziek en voor musical. Als klein meisje van 6 jaar mocht ik mee naar het theater in Scheveningen en ik was gelijk verkocht. Als gezin gingen wij vaak meerdere keren per jaar naar De Kom, ik voel me daar dan ook echt thuis. Wat dat betreft mis ik de oude Kom wel een beetje. Als kind en als tiener heb ik zoveel voorstellingen in de Kom gezien. Daarnaast heb ik 10 jaar in De Kom op dansles gezeten en dus ook altijd in het theater opgetreden. Ik koester veel goede herinneringen aan die tijd!

Wat doe je in het dagelijks leven ?
In het dagelijks leven ben ik een zeer bezige bij. Na mijn opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool Utrecht, wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Ik wilde eigenlijk wel aan de slag in de culturele sector, maar als wat dan precies? Bovendien lag die sector enorm op z’n gat in 2011 vanwege de crisis. Ik ben toen in de kinderopvang gaan werken en hoewel ik dat nog steeds met veel plezier doe, begon het al snel te kriebelen. Ik moest en zou toch meer doen met mijn eerste passie: musical. Ik ben me tijdens en na mijn opleiding altijd blijven ontwikkelen op zanggebied en in 2013 heb ik die training afgerond met een stage bij Muziekfabriek Teylingen onder leiding van An de Brandt. Na deze stage heb ik de sprong gewaagd en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen: Muziekfabriek Nieuwegein.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en gaat het erg goed met de Muziekfabriek. Onder deze noemer geef ik privé zangles aan volwassenen, tieners en kinderen en geef ik musical les op BSO’s en Brede Scholen. Ook treed ik regelmatig op als zangeres in musicals of in koffie barretjes.

Daarnaast werk ik momenteel ook nog als invaller in de kinderopvang. Het invallen op verschillende locaties in de provincie Utrecht, het lesgeven op veel verschillende scholen en mijn vaste leerlingen in Nieuwegein, Utrecht en Sassenheim, maken mijn weken erg druk, maar zo afwisselend en gezellig. Het allerleukste aan mijn vak is zien dat iemand groeit, of dat nu een kind op de opvang is dat zich veilig voelt en daardoor sprongen maakt in zijn ontwikkeling, of een leerling die meer zelfvertrouwen krijgt door het ontwikkelen van de stem, het geeft me enorm veel energie en motivatie om te blijven doen wat ik doe.

Eén van mijn nieuwste projecten momenteel is een Musical Zomerkamp in de eerste week van de zomervakantie in Bouwspeeltuin Bouwgein. Vorig jaar was de eerste keer dat ik zo’n kamp organiseerde en dat was zo’n succes dat ik dat nu graag opnieuw doe. Wat heel leuk is om te merken, is dat veel van de kinderen die vorig jaar meededen, zich nu ook direct weer hebben aangemeld.

Daarnaast ben ik met een heel nieuw project bezig, namelijk een coachingstraject speciaal voor tieners. Dit project heet de Star Academy. De Star Academy is geschikt voor leerlingen die de ambitie hebben om naar het conservatorium te gaan en aan hun identiteit als zangeres willen werken. Ook is de Star Academy uitermate geschikt voor leerlingen die graag aan hun zelfvertrouwen willen werken. Zingen, en zeker zingen voor publiek, is enorm kwetsbaar. Je stelt jezelf helemaal open en laat zien wie je bent. Ik vind het super leuk om met leerlingen te werken die ambitie hebben, en die als zangeres en als persoon in hun kracht willen gaan staan. Spannend dus!

Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
Tot mijn 18e heb ik bij mijn ouders in Nieuwegein gewoond. Daarna ging ik op kamers in Utrecht en Bilthoven. Na nog twee jaar in een studio in Nieuwegein te hebben gewoond, woon ik nu weer in Utrecht.

Wat vind je van Nieuwegein ?
Nieuwegein is een leuke, rustige stad met voldoende faciliteiten. Vooral Cityplaza en De Kom zijn favoriet. Daarnaast hadden wij vroeger de sleutel van het park tegenover de tennisvereniging in Jutphaas. Een erg mooi park, met bijzondere bomen en leuke paadjes. Ieder seizoen maakten we daar een wandeling en iedere keer ontdekte ik als kind weer nieuwe plekken. Vooral het Theepothuisje, zoals wij het noemden, prikkelde de fantasie van mij en mijn zusje. Je kunt dit huisje zien als je vanaf cafetaria Het Geveltje naar de overkant van het water kijkt.

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Als tiener vond ik het jammer dat er weinig uitgaansgelegenheden zijn in Nieuwegein. Ik woonde in Batau Noord en vond de fietstocht naar IJsselstein altijd erg lang, haha. Inmiddels vind ik dat niet meer zo’n probleem. Ik heb altijd met veel plezier in Nieuwegein gewoond en verwacht dat ik in de toekomst weer opnieuw in Nieuwegein zal gaan wonen. Ik voel me hier thuis!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk