De politie in het district Lekstroom besteedt de komende twee maanden veel aandacht aan het thema Verlichting. De controles worden niet alleen gehouden in Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Vianen, maar ook in de kleine buurtschappen. Gecontroleerd wordt vooral tijdens de ochtend- en avondspits waarbij de schoolgaande jeugd en het woon- en werkverkeer doelgroepen zijn. In de avonduren controleert de politie ook in de omgeving van locaties waar sport wordt bedreven. Fietsers die geen voorlicht of geen achterlicht voeren, krijgen een boete van € 14,- Branden beiden lampen niet, dan kost de bekeuring voor een fietser € 23,-.
Knipperende verlichting niet toegestaan:
Uit vorige controles bleek dat losse knipperende lichtjes vaak werden gebruikt als fietsverlichting. Justitie accepteert deze verlichting alleen wanneer deze niet knippert en de juiste kleur uitstraalt . Dus wit of geel licht aan de voorzijde en rood licht aan de achterzijde. Wanneer er andere kleuren worden gebruikt, kan hiervoor bekeurd worden. Als de kleur aan de voorzijde en achterzijde goed is, maar de lichtjes knipperen, krijgt men een waarschuwing.
Informeren ouders:
Bij het bekeuren van jeugd van 12 tot 16 jaar krijgen de ouders een briefkaart thuisgestuurd. Op het kaartje staan de datum van de controle en de gebreken van de verlichting. Ook krijgen ouders/verzorgers van jongeren onder de 12 jaar een briefkaart. Die categorie krijgt namelijk alleen een waarschuwing en geen bekeuring. Belangrijk is dat de ouders mede verantwoordelijk worden gemaakt voor de gebreken aan de verlichting van de fiets van hun zoon/dochter. Met hopelijk als resultaat dat de fiets sneller in orde wordt gemaakt en dat het kind veilig door het donker op de fiets over straat gaat. Het werken met briefkaarten is eerder gebruikt in Vianen. Daar bleek dat het initiatief door de ouders/verzorgers erg werd gewaardeerd en dat de kaart vaak werd gebruikt als reparatiekaart bij de fietsenmaker.
Voorlichting over optreden:
In de plaatsen Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Vianen zijn in de scholen en bij sportverenigingen aanplakbiljetten opgehangen met de waarschuwing dat er vanaf 2 november tot en met 31 december 2002 door de politie van het district Lekstroom verlichtingcontroles worden uitgevoerd.
Waarom deze controles?
Dat de politie extra let op het voeren van de juiste verlichting wordt duidelijk uit enkele cijfers. In 2001 vonden in de regio Utrecht 1039 geregistreerde ongelukken plaats waarbij een fietser betrokken was. 897 van deze ongevallen vond plaats binnen de bebouwde kom en dus 147 ongevallen buiten de bebouwde kom. Opvallend hierbij is dat bij ongeveer 74 % van de ongevallen het een ongeval betrof tussen snelverkeer en langzaam verkeer. 107 van de ongevallen vonden plaats in het district Lekstroom, waarbij 4 ongevallen met een dodelijke afloop. Het is gebleken dat de meeste fietsslachtoffers vallen in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 15 jaar. De schoolgaande jeugd blijkt uit onderzoek de meest kwetsbare groep te zijn.
Ontdek meer van De Digitale Stad Nieuwegein
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.