Plussen en minnen 32

Na de minnen van verleden week hier helaas nog meer! Deze week over: Het verhuizen van de hockeyclub, het bouwen in het park en de lastige emoties van 5000 en meer handtekeningen.

In de avond van 29 mei vulde de raadszaal zich tot aan het door de brandweer toegestane maximum. Vooruitdenkende ambtenaren hadden gelukkig gezorgd dat via een goed georganiseerd opname team, de discussies ook op de vierde etage gevolgd konden worden. Dat was een goed initiatief en bleek niet voor niets te zijn. Ook daar genoeg mensen. Na deze raadsvergadering waarin de coalitie het onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen Bouwen in het park enz., goed keurde, zal het hele project nog lang een heet hangijzer blijven.
Wat blijft er zo hangen.

Wethouder herhaalt zijn standpunten en tracht bovendien wat onhandig die 5000 en meer handtekeningen neer te zetten als emotie. Nu weet u brave burgers van Nieuwegein dat emoties mag bij het bouwen van theater en stadhuis. Maar bij bouwen in het park een en ander natuurlijk vooral zakelijk bekeken moet worden. Verdere inbreng van de oppositie leverde ook geen centje begrip op. Of het nu over die zelfde emoties ging, of over de wankele financiële haalbaarheid van de plannen, of over de mogelijkheid om nog eens goed te kijken naar alternatieven in plaats van het tafelzilver in de verkoop te doen. De wethouder kletste iedereen van de sokken. Maar het was wel klets. En ja we bouwen nog steeds niet in het park! Zo dat lucht op. De enige coalitie partij die wat zinnigs in te brengen had was het CDA via de heer Wijntjes. Die stelde gewoon dat als het financieel niks wordt we er onmiddellijk mee op moeten houden. Waarna De VVD ook om zekerheden vroeg , ze niet kreeg en toch voor stemde.

Een paar belangrijke vragen bleven onbeantwoord. Waarom daar bouwen en waarom die woningen? Het blijft een raadsel. Immers er zijn, van starterwoningen tot en met mooie appartementen, lopende projecten genoeg los nog van het gewone aanbod via de makelaars van bestaande woningen, om de ombouw van kantoren naar appartementen niet te vergeten. En het verhaal dat de vraag in Utrecht nog steeds levendig is? En het verhaal dat vooral in Nieuwegein die duurdere woningen gevraagd worden? Apekool zou mijn grootmoeder vroeger zeggen. En daar doet geen makro rapportje van de provincie wat aan af. Met dank aan D66 die menen op basis van dat rapport te kunnen instemmen met bouwen in het park.

Ach en zo had iedereen in de coalitie een excuus om voor te stemmen. De oppositie was tegen. Natuurlijk die hoeft de eindjes van de maand van de coalitie niet aan elkaar vast te knopen. Duidelijk is dat de aangekondigde bezuinigingen voor 2014, zo’n zes miljoen euro, wat de inkomsten van bouwen in het park betreft geen verband hebben. Voorlopig kost het plan een kleine half miljoen aan onderzoekskosten. Qua timing, gezien die bezuinigingen ook al een stevig miskleun om over de rest maar even niet meer te praten.

En de aanwezige inwoners. Die hebben met stijgende verbazing gekeken naar het democratische proces in onze stad. Het langs elkaar heen praten. Het geen antwoord geven en dan soms ook de kwaliteit van de antwoorden die wel gegeven werden. Die inwoners gaan nog een keer vijfduizend handtekeningen verzamelen. Niet dat het veel zal helpen, maar het aanbieden voor de Kerst van die lijst zal in ieder geval helpen om in de toekomst dit soort onzalige initiatieven te vermijden.

Het toppunt van onzaligheid zal namelijk in de toekomst de advertentie van de projectontwikkelaar zijn. “Wonen in het park van Oudegein.” Of wat dacht u van: “Uw waterwoning naast kasteel Rijnhuyse vlak bij Fort Jutphaas.” Of vult u maar in. Dag waardevolle plekjes van Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren