Plussen en minnen 29

Over communicatie: De bijeenkomst over de Transities in de KOM op 8 april werd goed bezocht. Er waren 75 inschrijvingen en bijna 200 mensen totaal. Men heeft goede informatie gekregen en lekker kunnen discussiëren. Aan mijn ronde tafel zaten nogal wat mensen die reeds actief zijn in vrijwilligerswerk en dat vergemakkelijkt de discussie. Er werden ook stevige noten gekraakt. Maar daarover later, wanneer de totale terugkoppeling over die avond bekend is.

Duidelijk was, dat er van die 200 mensen misschien wel meer dan 150 waren die al goede bekenden waren, tenminste wanneer je hoort bij die Nieuwegeiners die maatschappelijk en of politiek actief zijn. Al doende kom je dan in een kring van mensen die meedenken, mee vergaderen, meedoen, enz. En langzaam maar zeker kennen we elkaar dus wel, net zo goed als we ook de personeelsleden van maatschappelijke instellingen en organisaties kennen. Naast die twee groepen waren er dan ook nog wel “gewone” Nieuwegeiners, maar de oproep om naar de KOM te komen werd door hen niet opvallend beloond of zelf maar helemaal niet. Een schatting van 50 personen kan fout zijn. maar als er 100 waren is dat toch ook niet veel op 60 000 Nieuwegeiners.

De vraag is natuurlijk hoe je meer mensen kunt betrekken bij deze nieuwe problematiek. Tijdens de terugkoppeling over deze avond zal daar stevig over gediscussieerd worden. Ja de communicatie moet beter en de problematiek plus vraagstelling daar omheen moeten helder worden. Maar vooral moet er tijdig begonnen worden en moet de belangrijkheid van de problematiek en de kritische noodzaak om er met zijn allen aan te werken veel nauwkeuriger gedefinieerd worden.

Wilt u de Kom, het zwembad, de betaalbare sport, een goed onderhouden stad behouden. Wilt u dan meedoen? Wilt u een aantal taken op u nemen? Vindt u het leuk om daar een cursus voor te doen? Waartoe bent u in staat en heeft u tijd? Boodschappen voor de buurvrouw doen is niet iets waar u training voor nodig heeft. Een beetje motivatie is genoeg! Maar uw buurt en wijk in de gaten houden en actie ondernemen richting buren en of professionele helpers, vraagt om andere reflexen en vaardigheden.

Voor heel veel mensen lijkt dat niet mogelijk. Te druk, te veel eigen problemen, enz. Maar wanneer ze zien hoeveel voldoening het meedoen geeft, dan verandert die aanvankelijke houding wel. De vraag die dus eerst opkomt, is: “Hoe gaan we dat nu bewerkstelligen”. Voor deze logica heb je niet veel grote vergaderingen in de KOM nodig. Zoek vrijwilligers op en professionals en maak een aantal kleine kringen. Meer dan 5 personen werkt namelijk al contraproductief. Dus meerdere kleine kringen en goed gedefinieerde doelstellingen afgestemd op Nieuwegein. Zoek uit hoe we die doelstellingen kunnen realiseren en wat professionals en vrijwilligers samen daarvoor kunnen doen. En wat daarvoor georganiseerd moet worden.

Gemeente neem dan de regie! Dat wilt U al zo’n jaar of tien! Ja dat betekent ook ambtelijk andere dingen doen en andere disciplines oppakken. Dat is voor de organisatie net zo moeilijk als voor al die mensen in de stad die geacht worden om straks als vrijwillig mee te doen.

Ja dat kan wanneer de wil er is. Dat vraagt om anders denken en anders communiceren. Dat vraag om een helder idee over de is-situatie en de problemen die ontstaan wanneer we niets doen behalve bezuinigen.
Het wordt boeiend en avontuurlijk voor iedereen. Omscholing, nieuwe dingen leren, nieuwe mensen leren kennen, de stembanden en lachspieren oefenen. Niet meer bang zijn voor verandering. Het zal nogal wat van ons vragen. Maar wat een uitdaging!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk