Plussen en minnen 23

In het begin van 2013 allereerst mijn beste wensen voor een goed en gezond nieuwe jaar. De start is goed met een minister die bevestigt dat we optimistisch mogen zijn, met een beurskoers die omhoog stuitert vanwege Amerikaanse politiële ontwikkelingen die nog niets oplossen maar ze zijn daar voorlopig weer twee maanden in gesprek. Echter het laatste deel van 2012 was ook niet verkeerd. Dus nu alleen maar plussen.

De Maya kalender heeft niet de ramp veroorzaakt die sommigen verwachtten. Misschien is het wel een begin van een stroming die een aantal dingen gaat veranderen. De rampen van 2012 zullen daar misschien zelfs behulpzaam bij zijn. Voorbeelden genoeg. De schietpartij en de daarop volgende wapendiscussie in de Verenigde Staten is er een. De groepsverkrachting in India en de buitengewoon heftige reactie van de bevolking is nummer twee. De budgettaire problemen in de VS gaan bezuinigingen veroorzaken ook bij het leger. Eindelijk wat minder geschut en geschiet!

Dichter bij huis stelt mijnheer Wilders dat hij van het bestrijden van de Islam zijn levenslange eerste taak zal maken. Hopelijk begint hij met een studie over het verschil tussen geloof en religieus fanatisme. Ik wens hem heel veel succes met zijn studie en hoop dat hij de politiek zo snel mogelijk gaat verlaten. Immers zijn niets ontziende zekerheid doet bij hem en zijn partij een fanatisme ontstaan die dat van sommige religieuze fanaten overtreft! Tolerantie is een belangrijk goed. Dus als hij daar eens meer over na gaat denken…..

De economische crisis werkt ook in op de culturele elite van de grachtengordel. Waar niet is, verliest de keizer zijn recht. Het aantal geniale maar ook wereldvreemde ideeën wat er uit die kontrijen op ons afkomt, neemt gezien de te verwachten kosten dan ook sterk af. Met de bezuinigingen die er aankomen worden praktische oplossingen nodig om tenminste een deel van menslievende zorg en aandacht voor zwakkeren in stand te houden. Denktanks en de Haagse politiek praten dan over de civil society en hoe wij als burgers elkaar gaan ondersteunen. Dat doen we door voor elkaar op te komen, elkaar meer aandacht te schenken, enz., enz. Plattelands gemeenten met hun maatschappelijke verbanden en samenhang worden als voorbeeld genoemd. Allerlei plannen zijn in ontwikkeling hoe je dat fenomeen ook in de grote stad moet gaan regelen. Wat ik tot op heden gezien heb, gaat waarschijnlijk niet werken, al was het maar dat de doelgroepen nog steeds vergeten worden en ook nauwelijks mee discussiëren. Maar in het proces van inventarisatie van mogelijkheden en belemmeringen komen wel elementen naar voren die we moeten analyseren en verder ontwikkelen.

“Keep it simple en stupid” wordt straks de basis van met beide benen op de grond gestuurde ontwikkelingen waarbij de doelstellingen glashelder zijn net als het principe van de uitvoering. Hulp geven waar nodig en tegen lage kosten of zelfs gratis. Hoe het dan geregeld gaat worden, komt vanzelf wanneer de mensen begrijpen waarom het gaat. Dat principe zien we bij rotondes die het verkeer beter rondleiden zonder lichten en borden. Eenvoudigweg omdat men aandacht aan elkaar moet schenken in plaats van aan borden en lichten. Bij hulp aan de buren of familie gaat het ook zo. Geen diploma’s maar intenties om te doen wat je kunt wordt dan het uitgangspunt. Voor veel mensen klinkt dit misschien irrealistisch. Anderen kennen het al en weten wat dat ook voor henzelf oplevert. De civil society die bij de ontwikkeling van de WMO via den Haag op het tapijt kwam is een Amerikaans begrip gestoeld op hun ruimte en hoe men daar bouwt en dus woont, leeft en steunt. Ook daar werkt het niet overal en het verschilt veel van ons land. Net zoals er enorme verschillen zijn tussen plattelands dorpjes en de Bijlmer of Kanaaleiland. Maar niets doen kan niet meer in 2013 en daarna.

Mijn wens voor u in het nieuwe jaar: Blijf gewoon een beetje gelukkig. Dat wens ik u toe, wetende dat u dat in de toekomst steeds meer zelf moet regelen. Lukt het niet, dan komt er tenslotte ook wel hulp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk