Peukenopruimdag in Nieuwegein: ‘Ze zijn klein, maar absoluut niet onschuldig’

In onder meer Woerden, Utrecht, De Meern, Maartensdijk, Doorn Nieuwegein, Houten en De Bilt gingen  vrijwilligers vandaag de straat op om sigarettenpeuken van de straat rapen. Het gezamenlijk oprapen is een actie van het zogenoemde Plastic Peuken Collectief, dat ook oproept tot een internationaal verbod op plastic sigarettenfilters.

“Naar schatting worden twee op drie plastic filters op de grond of in het water gedumpt”, aldus het gezelschap. “Ze zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren.”

Wie mee wilde doen met de opruimactie, mocht zelf weten hoe, met handschoenen en een pincet bijvoorbeeld. De peuken horen bij het restafval. Een deel van de peuken zal echter worden ingezameld om er een kunstwerk mee te maken, dat later op verschillende plekken in het land te bekijken zal zijn, om te beginnen in Utrecht.

In totaal is de opruimactie in zeventig plaatsen in Nederland gehouden. Vorig jaar werden er meer dan 400.000 filters weggehaald. Het is niet voor het eerst dat vrijwilligers in Nieuwegein meededen met het opruimen van sigarettenpeuken. Ook in 2021 bijvoorbeeld ruimden kinderen samen met Prullie meer dan 2000 peuken op.

Verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten eerder tegenover onze redactie: ‘Verrommeling in de openbare ruimte is een van de grootste ergernissen van inwoners. Tegelijk kunnen we de verrommeling alleen samen aanpakken. Daarom draagt onze gemeente graag bij aan het terugdringen van de vele sigarettenpeuken op straat die het milieu verontreinigen. Bij verschillende opruiminitiatieven en in onze zwerfafvalanalyses scoren peuken het hoogst. Peuken op straat zijn niet alleen storend ze verontreinigen ook liters (grond-)water. Het filter van de sigarettenpeuk is niet afbreekbaar en blijft hierdoor achter in ons milieu.’

peuken

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk