Vrijwilligers ruimen meer dan 2000 peuken op in de binnenstad van Niuewegein

Om aandacht te vragen voor kleine vervuiling, hebben vrijwilligers afgelopen zaterdag honderden sigarettenpeuken opgeraapt in Nieuwegein. Ook in andere plaatsen in de provincie werkten vrijwilligers mee met de actie. In heel Nederland deden 68 plaatsen mee. De gemeente Nieuwegein omarmt het  landelijk peuken opruim initiatief.

In Nieuwegein was een speciale rol weggelegd voor ‘Prullie’, een mascotte die bedacht is door Nieuwegeinse basisschoolleerlingen. Iedereen die een peuk opruimde, kreeg een high-five van de wandelende prullenbak in de binnenstad van Nieuwegein.

In sigarettenfilters zit plastic. “En door je peuken gewoon op de grond te gooien, komt dat plastic in de natuur,” vertelt Maarten Kerkhof van de Lekjutters. “Mensen hebben geen idee dat die filters zo slecht zijn. Veel mensen schieten ze zo van zich af. Maar ze realiseren zich niet dat het plastic dan in de voedselketen terecht komt. Uiteindelijk eet je dus je eigen peuk weer op.”

Verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten: ‘Verrommeling in de openbare ruimte is een van de grootste ergernissen van inwoners. Tegelijk kunnen we de verrommeling alleen samen aanpakken. Daarom draagt onze gemeente graag bij aan het terugdringen van de vele sigarettenpeuken op straat die het milieu verontreinigen. Bij verschillende opruiminitiatieven en in onze zwerfafvalanalyses scoren peuken het hoogst. Peuken op straat zijn niet alleen storend ze verontreinigen ook liters (grond-)water. Het filter van de sigarettenpeuk is niet afbreekbaar en blijft hierdoor achter in ons milieu.’

Wethouder Schouten met de bedenkster van Prullie: Stacey uit Nieuwegein

PeukMeuk
Het doel van de PeukMeuk-actie is om in heel Nederland 250.000 peuken op te rapen. Vandaag worden er in Nieuwegein 2042 filters gescoord en in Vianen 1440. Dat komt bovenop de ongeveer 28.000 peuken die Maarten Kerkhof de afgelopen maand al heeft opgeraapt. Vandaag heeft hij ze allemaal meegenomen in een grote ton, om te laten zien hoe smerig dat is.

“Ja, het stinkt wel”, zegt hij. “En ze gaan dus in alle hoeken en gaten zitten. Hier in het winkelcentrum van Nieuwegein heb je sleuven in de straat voor de afwatering. Dan kan de gemeente wel gaan vegen, maar die peuken moet je er echt uit peuteren om ze op te kunnen ruimen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren