Partnerbijeenkomst Samen voor Nieuwegein

Ruim 50 deelnemers vanuit maatschappelijk veld, de gemeente en het bedrijfsleven bezochten 28 juni jl. de partnerbijeenkomst van Samen voor Nieuwegein. Het onderwerp ‘arbeidsparticipatie’ stond centraal. Het werd duidelijk dat dit thema leeft binnen Nieuwegein. Martine Breedveld van ‘De Normaalste Zaak’ ziet een duidelijke tendens bij bedrijven en organisaties. “Er wordt door de nieuwe generatie werknemers en consumenten steeds vaker gevraagd om betrokken ondernemerschap. Daar hoort ook het zogenaamde inclusief ondernemerschap bij: dat is het oog hebben voor mensen die nog langs de zijlijn staan.”

Toch is inclusief ondernemerschap voor veel organisaties en bedrijven onbekend terrein. Er is vaak onduidelijkheid over de financiering en begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jan de Jong van gemeente Nieuwegein ging in zijn presentatie in op deze punten. Ook introduceerde hij Baanbrekend Nieuwegein: een samenwerking van de Gemeente Nieuwegein met Randstad Nederland. Ze bundelen de krachten en kennis om werkzoekenden uit de bijstand en werkgevers voor lange periode aan elkaar te koppelen.

Het imago van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laat nog wel eens te wensen over. Er wordt regelmatig gesproken over mensen ‘met een rugzak’ of ‘met een vlekje’. Maar, zo merkte één van de deelnemers op: “Iedereen heeft wel een vlekje. Het gaat erom dat je mensen in hun kracht zet.” Dat dit werkt, werd meer dan duidelijk uit het bevlogen verhaal van Remy van Engelen, manager bij lunchroom FAIR’S. Bij FAIR’S krijgen mensen met een grote achterstand op de arbeidsmarkt onder professionele begeleiding een opleiding tot gastheer, gastvrouw of kok. De ervaringen van Remy hadden maakten op veel deelnemers grote indruk. “Na zijn verhaal denk ik echt: waarom doen wij dit nog niet?” , aldus een van de aanwezigen. Martine Breedveld benadrukt: “Denk niet meteen te groot, laat je daardoor niet beperken. Begin bijvoorbeeld met het creëren van een stageplek: daarmee kun je voor iemand al zoveel verschil maken.”

Tijdens de afsluitende borrel werd er druk nagepraat en werden verdere contacten gelegd. Er zijn al verschillende eerste stappen gezet naar mooie samenwerkingen. Samen voor Nieuwegein zal hierin de komende periode een verbindende en faciliterende rol blijven vervullen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk