Over structuurvisie en vervolg

Leefbaar en VSP hebben samen een Artikel 42 brief geschreven aan het College met de vraag hoe het nu met al die studies en projecten staat, die de structuurvisie tot leven moet brengen. Wij denken dat die visie en al het geld wat er in gestoken is, toch gevolgd moet worden door actie. We kijken bijvoorbeeld nog steeds verbaasd naar het feit dat tussen het rapport ‘Hier wil ik wonen’ en een begin van een uitwerking van Hummercity nu ongeveer acht jaar ligt. Hummercity was binnen het verhaal van ‘Hier wil ik wonen’ een plan om aan de andere kant van het Amsterdam-Rijn kanaal, samen met Houten een wat luxer villawijk te bouwen. Er schijnt nu een aanpak te komen.

Nu hebben we als raad in april van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling drie brieven gekregen met informatie over lopende structuurprojecten. Dat was er een over Hummercity, officieel heet dat ‘integrale landschapsvisie Laaggraven oost.’ De tweede brief gaat over de A12 zône waar de stedelijke rafelrand tussen Utrecht en Nieuwegein omgebouwd moet worden tot een ‘multifunctioneel woonwerkgebied in een aaneen gesloten metropolitane regio.’ Het zal wel goed zijn voor de werkgelegenheid, zullen we maar denken.

Tenslotte komt er dichter bij huis een bericht over de “wateras”. Dat is een oud plan dat in de laatste structuurvisie weer het levenslicht heeft gezien. Het is best omvangrijk en omvat het verdwijnen van bijvoorbeeld de HENKELfabriek en het exploiteren van allerlei bijzondere woonmilieus aan het water. Het blijkt dat o.a. sportpark Rijnhuizen een ontwikkelpotentie heeft op de korte of lange termijn. Verschillende initiatieven vanuit de markt zijn bij de gemeente neergelegd. Om hierop te antwoorden is een Concept Gebiedsvisie Rijnhuizen opgesteld.

Ook de hockeyvereniging MHCN vraagt het college een standpunt in te nemen over haar toekomst op sportpark voor de komende 15 jaar.
Allemaal mooi gezegd in die brief. Voor het zomerreces zal de raad mogen besluiten over deze ontwikkeling. Duidelijk is dat daarbij ook goede afspraken en garanties voor de Hockeyclub horen. Wij wachten vol verwachting af. Overigens ken ik een prima plek. Laten we dat grondstuk van de schaatsbaan in park Oudegein maar gebruiken. Gezien de verwachte temperatuurstijgingen komt daar waarschijnlijk nooit meer ijs. Bovendien kunnen we in het kader van de beoogde samenwerking met Utrecht alle Nieuwegeiners een reductiekaart aanbieden voor de Utrechtse overdekte schaatsbaan.

Natuurlijk ik hoorde de tegenstanders al schreeuwen toen ik dit schreef. Maar ja zonder alternatief hebben ze wat mij betreft geen recht van spreken. En het is toch belangrijk dat onze gemeente geld over houdt aan dat bouwen in Rijnhuizen. Allemaal voor die broodnodige voorzieningen voor de Nieuwegeiners! En de grond in het park is ook van de gemeente, dus…. Of dacht u dat de gemeente dit doet omdat de markt interesse toont?
Het enige wat me niet zint is dat Jutphaas om puur financiële redenen een van haar mooiste plekjes kwijtraakt. Die initiatieven uit de markt verwonderen mij helemaal niet. Ondertussen is van de oplossingen voor de rest van het wateras verhaal natuurlijk nog niets te zien. Daar zit het ontwikkelingspotentieel nog diep verborgen onder markt omstandigheden en de effecten van de economische crisis.

Jammer dat we dat mooie plekje straks kwijt zijn. En daarmee ook een troefkaart in het onderhandelingsspel. Dus gemeente nog maar even niet te hard van stapel lopen! Maar de hockeyclub een goed alternatief aan bieden, lijkt me zo langzamerhand wel tijd worden. Die spelen inmiddels op versleten velden!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk