Over een kasteeltje en waarom dat niet kopen

Al pratend over het groen in Nieuwegein, dat ons aan het hart gaat, borrelde ineens een idee op. Waarom koopt de gemeente kasteel Rijnhuizen niet? Het is historisch erfgoed midden in een klein park met misschien wel de mooiste bomen van de provincie, binnen een straal van zeg 25 kilometer. Dat idee brengt wat evenwicht binnen onze stad waar kapitalen zijn uitgegeven aan het nieuwe centrum en aan Vreeswijk, terwijl Jutphaas wordt behandeld als een soort win gewest. Die aankoop geeft een soort evenwicht en versterkt voor de oplettende bezoeker het beeld dat veel van wat Nieuwegein interessant maakt is ontstaan door Vreeswijk én Jutphaas.

Daar waren al die sportverenigingen. Daar bloeide verenigingsleven. Daar was de basis voor het winnen van Spel Zonder Grenzen. Daar kende men elkaar. En dat waren de modellen voor de wijken van Nieuwegein. Dat resulteerde tenslotte in de slogan: “Nieuwegein verbindt.” En zo werd Nieuwegein wat het nu is; een niet altijd mooie maar wel heel interessante stad met veel groen, veel water, veel voorzieningen en een stevig stuk dynamiek. Alleen in dat evenwicht was Jutphaas de zwakste schakel en daar mag best wat aan gedaan worden daar rondom dat fort waar kasteel Rijnhuizen vlak naast ligt.

20160617_kasteelrijnhuizengrootBovendien krijgen we dan een totaal dat veel meer is dan de som van de delen en dat geeft Nieuwegein kwaliteit, maakt de stad interessanter voor mensen die een wat duurdere sector van de woningmarkt waarderen en voor ondernemers die graag dicht bij hun bedrijf willen wonen. Een wat duurdere sector dus waarvoor onze PvdA wethouder de heer Adriani eigenlijk de meeste nieuwe woningen gepland heeft!

De toeristische belangstelling voor Nieuwgein zal toenemen en dat gaat dan van funshoppen in de binnenstad, Vreeswijk én Jutphaas bezoeken en door onze parken wandelen waar van alles aan de hand en ook veel te zien is. Daarover zijn nog veel meer mogelijkheden besproken tijdens dat boven genoemde gesprek.

Dus werd er een eenvoudige motie geschreven met de vraag of het Nieuwegeinse College wilde onderzoeken of de gemeente de mogelijkheden heeft om Rijnhuizen te kopen en in de uitleg daarbij werd aangegeven dat het park dan voor Nieuwgeiners en bezoekers moest zijn en dat er voor het kasteel een fors aantal exploitatiemogelijkheden zijn.

Onze bouwwethouder mocht hierop reageren in de raad. Hij was kennelijk nog gevangen tussen rood( bouwen ) en groen (beschermen van onze groenvoorzieningen). Hij zei dat Nieuwegein niet bouwt en dat er dus geen sprake was om de motie te accepteren. Vreemd, er werd namelijk helemaal niet gevraagd om te bouwen. Bovendien is Nieuwegein voortdurend aan het bouwen.

Op de raadsleden van Ieders Belang na die ons steunden, was de hele raad tegen, ja zelfs die partijen (Groen links en SP) die groen hoog in het vaandel hebben. Nu heerst er net als in de Tweede Kamer soms in de Nieuwegeinse raad ook een levensgroot “Not invented here syndroom.” Dat kan een rede zijn van de afwijzing van deze motie. Of weten de collegepartijen meer over de echte financiële situatie van de gemeente dan sommige oppositiepartijen? Het lijkt wel of het geld weer tegen de plinten klotst bij de gemeente Nieuwegein, maar dat doen de schulden ook. Rede waarom Ieders Belang afgelopen donderdag moties indiende om te gaan aflossen. Daar is het met de lage rentestand misschien nog iets te vroeg voor. Maar hoe de gemeente alle plannen uit de kadernota denkt te gaan invullen, is nog een raadsel. Het Kasteeltje hoort er nog niet bij. Maar de VSP gaat vrolijk door met het praten over dit plan en er middelen voor te zoeken.

Fijne vakantie voor iedereen!!!!
Herman Troost

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk