Oude Lekbrug bij Vianen wordt geen monument

De oude boogbrug over de Lek bij Nieuwegein wordt geen monument. Dit bepaalde de Raad van State woensdag in de beroepszaak van de Stichting Boogbrug Vianen die de metalen brug op de Rijksmonumentenlijst wil hebben. Nu de Raad van State het beroep van Stichting Boogbrug Vianen heeft verworpen, kan het kunstwerk gesloopt worden.

Rijkswaterstaat is als eigenaar de boogbrug liever kwijt dan rijk. Het onderhoud zou in een periode van honderd jaar maar liefst 53 miljoen euro opslokken. Volgens de Stichting Boogbrug Vianen heeft Rijkswaterstaat de gemeenten Vianen en Nieuwegein bang gemaakt met dit hoge bedrag. Daarom zouden de gemeentebesturen, evenals andere instanties, een negatief monumentenadvies hebben gegeven.

De Raad van State schrijft in de uitspraak dat Boogbrug Vianen deze beschuldiging niet hard heeft weten te maken. Het rechtscollege gaat er dan ook van uit dat de onderhoudskosten geen rol hebben gespeeld bij de beslissing over het niet verlenen van de monumentenstatus. De hoogste bestuursrechtbank vindt verder dat de voormalige Cultuurstaatssecretaris Medy van der Laan mocht afgaan op de adviezen van deskundigen dat de oude Lekbrug niet bijzonder genoeg is om te behouden.

Geef een reactie

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Kapsalon+van+Doorn+voorpagina+200x60


%d bloggers liken dit: