Oud speelster Vera Pauw van VSV Vreeswijk even terug op oude honk

Vera Pauw (geboren op: 18 januari 1963), één van de pioniers van het vrouwenvoetbal in Nederland, was even terug op het oude nest: VSV Vreeswijk. Ze gaf daar een clinic aan zo’n 30 meiden variërend in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Ze werd op de voet gevolgd door een cameraploeg van Andere Tijden Sport van de NOS en NTR die een documentaire over haar maken. De uitzending over Vera Pauw wordt op 2 juni 2019 uitgezonden.

Vera Pauw

Voorzitter van VSV Vreeswijk, Michel van den Hoven: “Mooi om te zien, dat Vera de club waar ze haar carrière is begonnen niet is vergeten en dat ze op deze manier een inspiratie is voor een hele nieuwe generatie voetballende meiden. Ik ben er trots op dat ze bij ons een clinic heeft gegeven.”

Bij Vreeswijk staat het meiden- en damesvoetbal hoog in het vaandel en dat al bijna 50 jaar. De dames afdeling is in januari 1972 van start gegaan en ze speelden van 1981 t/m 1985 in de hoofdklasse dames (UVB HFDK). Vera Pauw was een van de dragende speelsters bij Vreeswijk. Als verdedigster speelde Pauw behalve bij Vreeswijk onder andere voor CF Modena, SV Saestum en Puck Deventer.

Pauw kwam 89 keer uit voor het Nederlands vrouwenelftal en was de eerste vrouw die over het hoogste trainersdiploma beschikte in de Nederlandse voetballerij. Tussen 2004 tot 2010 was zij bondscoach van dit elftal. Ze is dan ook heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Vreeswijk ziet het meiden- en vrouwenvoetbal als een geweldige kans om meer diversiteit binnen de vereniging te brengen en ondersteunt het vrouwenvoetbal dan ook volledig. Er voetballen in totaal 2 damesteams, 1 zaalvoetbalteam en 8 meidenteams bij Vreeswijk.

VSV Vreeswijk

Loopbaan Vera Pauw
Als verdedigster bereikte Pauw de rol van aanvoerster van het Nederlands vrouwenelftal. Tussen 1983 en 1998 speelde ze 89 interlands voor Oranje, waarin ze tweemaal wist te scoren. Ze was nooit actief op een eindronde van een EK of WK. Wel werd Pauw de eerste Nederlandse vrouw die in Italië bij een professionele voetbalclub (CF Modena) speelde. Andere clubs waarvoor zij uitkwam zijn de Nederlandse clubs v.v. Brederodes, VSV Vreeswijk, Puck Deventer en SV Saestum.

In het begin van de 21ste eeuw stond Pauw onder contract bij de KNVB, waar zij de functie van bondscoach bekleedde voor het Nederlands vrouwenelftal. Samen met de KNVB was Pauw zeer gemotiveerd om de organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen van 2009 naar Nederland te halen. In mei 2005 werd zij de eerste vrouw die de KNVB-cursus Coach Betaald Voetbal met succes afrondde, waarna zij op 7 december haar diploma in ontvangst mocht nemen.

Pauw schreef in samenwerking met Welmoed de Lang het boek ‘De voetbalvrouwen komen eraan’, dat in augustus 2009 werd uitgegeven door Tirion Sports.

Op 25 maart 2010 maakte Pauw in een persconferentie bekend dat ze gebruikmaakte van een maand opzegtermijn in haar contract met de KNVB en daarmee haar functie als bondscoach neerlegde. Door de opzegtermijn bleef ze wel bondscoach tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Slowakije.[2]

Vera Pauw werd directeur bij de Russische voetbalbond van het vrouwenvoetbal. Pauw ondertekende een contract voor twee jaar, met een optie voor nog eens twee jaar. In 2011 werd ze kortstondig aangesteld als bondscoach, maar omdat de bond geen geschikte nieuwe technisch directeur kon vinden keerde ze terug in haar oude functie. In 2013 werd zij bondscoach van de dames van Zuid-Afrika. In oktober 2015 plaatste haar team zich voor de Olympische Zomerspelen 2016. Op 12 september 2016 maakte ze bekend dat ze vanwege privéomstandigheden stopte als bondscoach van Zuid-Afrika.

Op 16 juli 2017 benoemde de KNVB Vera Pauw tot bondsridder. Zij ontving de onderscheiding in de rust van de openingswedstrijd op het EK 2017.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk