Orde op zaken

Het werk van een gemeenteraadslid gebeurt gelukkig steeds vaker buiten het gemeentehuis. Steeds meer staan wij tussen de inwoners en ondernemers om het geluid van de gebruikers van onze stad te horen. Als VVD fractie zijn we het nieuwe jaar goed begonnen met een groot aantal bijeenkomsten.
Naast de nieuwjaarsreceptie van de gemeente hebben we ook de bijeenkomsten van de OKN en Sociëteit de Nieuwe bezocht beide zijn belangenverenigingen voor ondernemers in Nieuwegein. Ook heb ik mogen genieten van een drietal visies voor de herinrichting van de driften (rijtuigenbuurt) en heb ik genoten van de Nieuwegein Awards. Graag ga ik in deze column in op een aantal vraagstukken die tijdens deze bijeenkomsten aan de orde kwamen.

De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente is weer goed bezocht en gelukkig komen er steeds meer inwoners naar deze bijeenkomst. Het VVD beleid om inwoners meer te betrekken bij de samenleving begint zijn vruchten af te werpen. Iedereen heeft op deze avond kunnen horen dat onze burgermeester heeft aangegeven dat de gemeente nu ook moet bezuinigen. Als VVD raadslid ben ik er trots op dat onze slogan “Minder overheid is minder belasting” in Nieuwegein al is ingevuld. Wij gaan bijna 2.1 miljoen besparen op het ambtelijke apparaat door efficiënter te werken. Dit is een hele opgaven voor het ambtelijk apparaat en gaat ook gepaard met het schappen van banen. Dit is dus zeer ingrijpend.

Tevens heeft de burgermeester aangegeven dat hij een groter beroep doet op het bedrijfsleven om actief betrokken te zijn bij de Nieuwegeinse samenleving. Veel ondernemers zijn na afloop van deze speech bij mij langs gekomen en hebben aangegeven dat ze graag gehoor willen geven aan de oproep van de burgermeester echter de gemeente moet zich er ook van bewust zijn dat bij onderhandse aanbestedingen ook Nieuwegeinse bedrijven worden uitgenodigd. Zo maak je namelijk de waarden cirkel rond.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de OKN en sociëteit de Nieuwe gaven de voorzitters duidelijk het signaal af dat de gemeente aan zet is. Als de gemeente voldoende werkgelegenheid voor haar inwoners wenst en sociaal betrokken ondernemers wil dan moet het aanbestedingsbeleid anders. Daar willen de ondernemers graag met de gemeente over van gedachten wisselen. Tijdens deze avond heb ik van meerdere ondernemers hun dilemma’s gehoord. “Al mijn personeel komt uit Nieuwegein maar mijn opdrachten haal ik van buiten Nieuwegein. Zo’n gemeente vraagt ook aan mij of ik ook lokaal personeel wil aannemen. Mijn sponsor bijdragen geef ik nog wel aan Nieuwegeinse clubs, maar ik wordt ook steeds meer gevraagd om sociaal actief te zijn in de gemeente waar ik het geld verdien. Dit vind ik ook logische maar ik kan het niet twee keer uitgeven dus!”

Als VVD vinden wij dat we moeten kijken wat er mogelijk is om de Nieuwegeinse ondernemers te ondersteunen binnen de kaders van de wet . Wij zullen de komende maanden hier actief op inzetten, het aanbestedingsbeleid moet Nieuwegein vriendelijke worden ingevuld.Met dit alles in het achterhoofd wil ik de organisatie van de Nieuwegein awards danken voor dit schitterende particuliere initiatief. Ze hebben namelijk samen met sponsoren een hele mooie avond voor Nieuwegein neergezet. Waar heel veel mensen in het zonnetje zijn gezet. Ook moet ik denken aan de Mitros avond voor bewoners van de Driften. Een drietal jonge ontwerpteams presenteerde hun plannen voor de wijk.

De bewoners mochten vervolgens hun voorkeur aangeven. Uit de presentaties bleek duidelijk dat Mitros zijn taak breder ziet dan allen het verhuur van woningen. Ik hoop dat we daar als gemeente ook onze rol gaan oppakken en samen met Mitros de openbare ruimte gaan aanpakken. De bewoners verdienen het om in een nette wijk te wonen.

Met vriendelijke groet, Edwin van Straten Raadslid VVD

Geef een reactie

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Kapsalon+van+Doorn+voorpagina+200x60


%d bloggers liken dit: